«ПУТЬ К НЕЗАВИСИМОСТИ»

Изображения

Подробная информация

Дата: 26 Августа - 26 Сентября 2021
Телефон для справки: 022 241 648

Описание

Pe 26 august 2021, la ora 15:00, în incinta Muzeului de Istorie al Orașului Chișinău (Sala Panoramică), va avea loc deschiderea expoziției de fotografie documentară „Drumul Independenței” dedicat celebrării a 30 ani de Independență a Republicii Moldova. Expoziția este organizată de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, sub patronatul Direcției Cultură a Consiliului Municipal Chișinău, în colaborare cu autorul fotografiilor Mihai Potârniche și în parteneriat cu Secția Științe Sociale, Economice, Umaniste și Arte a Academiei de Științe a Moldovei.
Sărbătoarea națională Ziua Independenței Republicii Moldova marchează adoptarea Declarației de Independență din 27 august 1991. Republica Moldova a devenind un stat suveran și independent, ca urmare a unui proces complex, început în iunie 1988, la Chișinău, când s-a reunit un grup de intelectuali moldoveni care a pus bazele unui grup de inițiativă pentru susținerea democratizării. În 27 august 1989, a avut loc Prima Mare Adunare Națională care a lansat dezideratul suveranității și independenței, iar în 27 august 1991 s-a organizat Marea Adunare Națională, care a impus Parlamentului votarea nominală a Declarației de Independentă.
În expoziția „Drumul Independenței” vor fi prezentate cca 35 de fotografii ale autorului Mihai Potârniche, care prin creația fotografică atrage atenției asupra importanței valorilor naționale și a istoriei. Mihai Potârniche este un profesionist în arta conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei, decorat cu premiul „Ștefan Ciobanu” de către Ministerul Culturii pentru lucrarea „Republica Moldova. Patrimonial”. Fotograful surprinde imagini care ulterior pot deveni capitole în cărți de istorie, din care se va cunoaște despre cântăreții limbii române Ion și Doina Aldea-Teodorovici, poetesa Leonida Lari, poetul Grigore Vieru, Podul de Flori peste Prut, Declarația de Independență precum și despre tristul și tragicul război din Transnistria ș.a.
Expoziția „Drumul Independenței” poate fi vizitată la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, în perioada 26 august – 26 septembrie 2021, pe adresa str. A. Mateevici, 60A.

Расположение на карте

Авторизация

Пожалуйста, введите Ваш e-mail и пароль:

Экспресс Регистрация

Введите Ваш e-mail и пароль:
Ваш емейл уже зарегистрирован на Fest.md. Хотите соединить ваши учетные записи?