Spectacolul „1946”

Imagini

Informații

Data: 30 Iunie 2024, 19:00 Duminică
Preț: 200 lei
Evenimentele trecute
  • 29 Iunie 2024, 19:00 Sâmbătă
  • 28 Ianuarie 2024, 19:00 Duminică
  • 27 Ianuarie 2024, 19:00 Sâmbătă

Descriere

Ce putem învăța din trecut?
Putem învăța să recunoaștem și să acceptăm eșecurile și greșelile unui individ, a unui grup, a unui neam.
Mai putem învăța să vorbim despre evenimentele istorice și să le evităm pe cele dureroase pentru individ, pentru grup sau pentru neam.
Dar de cât timp avem nevoie pentru a însuși lecția?
La această întrebare căutăm răspunsul în spectacolul de teatru documentar „1946” în regia lui Slava Sambriș, după „Cartea Foametei” de Larisa Turea.
Întâi de toate, despre foametea din ’46-’47, astăzi încă se cunosc foarte puține lucruri. Or, schimbările de mentalitate și frica inoculate în acei ani ne țin în loc, au devenit parte din codul nostru genetic și din sistemul nostru de valori, au rămas ca o traumă pe care am decis să o transmitem din generație în generație, și să continuăm existența în teroare și umilință.
Pornind de la mărturiile din volumul „Cartea foametei” și de la interviurile realizate de echipa Teatrului „Luceafărul” am decis să facem un spectacol de teatru documentar despre acei ani cumpliți și să fim vocea unei generații pierdute din cărțile de istorie, lipsite de dreptul la replică, lipsite de elementarul drept la existență.
Ne-am propus să vorbim despre acest eveniment istoric în speranța să înțelegem cum ne-a afectat și să-i urmărim consecințele în prezent.
Ne-am propus să vorbim despre acest eveniment pentru a înțelege cum să nu repetăm greșelile comise în trecut, cum să recunoaștem o pagină neagră din istoria noastră și cum să învățăm să conviețuim în armonie cu toate minoritățile naționale cuprinse în acest spațiu mic.
Ne vedem pe 2, 3, 8, 9 și 10 decembrie, ora 19:00, la #premiera spectacolului „1946” după „Cartea Foametei” de Larisa Turea
Regie - Slava Sambriș
Spațiu scenic - Adrian Suruceanu
Univers sonor - Dumitru Seretinean
Fotografii din arhivă - Zaharia Cușnir
Distribuție: Ion Jitari, Maria Anton, Irina Vacarciuc, Ion Liulica, Vioara Cîșlaru, Dorina Tataru, Radu Canțîr, Vitalia Grigoriu, Victor Triboi
După începutul spectacolului, accesul în sală este interzis!
Spectacolul este realizat cu sprijinul Ambasadei SUA din Republica Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?