Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”

Изображения

  • Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”
  • Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”

Подробная информация

Дата: 17 Декабря 2022, 11:00 Суббота
Прошедшие события
  • 18 Декабря 2021, 11:00 - 15:00

Описание

Târgului Național al Covorului este dedicat uneia dintre cele mai importante creații a artei populare – Covorul, în contextul înscrierii la 1 decembrie 2016 a „Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Târgul Național al Covorului are scopul de a readuce în atenția cetățenilor covoare și scoarțe vechi – un tezaur deosebit de valoros ce se păstrează în colecțiile muzeelor din Republica Moldova, important în plan național și internațional. Preocuparea pentru acest meșteșug artistic este dublată de efortul etnografilor, muzeografilor de a prezenta publicului varietatea covoarelor și stilul propriu inconfundabil al acestor țesături.
Astfel, în cadrul evenimentului va avea loc vernisajul Expoziției „Salvgardarea scoarțelor valoroase: restaurare și replicare”, organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Expoziția conține o serie de covoare vechi din colecția Muzeului, restaurate în ultimii ani, precum și replicile confecționate în cadrul Complexului de Meșteșuguri „Arta Rustică” din satul Clișova Nouă, raionul Orhei.
Târgul Național al Covorului promovează creația meșterițelor care țes covoare în prezent – o activitate importantă pentru salvgardarea țesutului și transmiterea meșteșugului către generațiile viitoare. Astfel, la eveniment vor fi invitate cele mai cunoscute grupuri familiale și centre de țesut scoarțe și covoare, precum cele din satele Clișova Nouă și Tabăra, r. Orhei; s. Mihăileni, r. Râșcani; s. Ignăței, r. Rezina; s. Palanca, r. Călărași; s. Ciobalaccia, r. Cantemir; s. Ustia, r. Glodeni și or. Strășeni etc.
La Târg vor participa și meșteri populari care creează obiecte meșteșugărești de diferite genuri, evidențiind astfel originalitatea și creativitatea românilor și adeziunea pentru valorile strămoșești.
Vizitatorii se vor delecta cu un program muzical, prezentat de: Suzana Popescu, Tudor Ungureanu, Ansamblul „Ștefan Vodă” și cetele de colindători: ,,Moștenitorii” de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga”, ,,Dumbrava verde”, or. Strășeni, ,,Mocănașii”, s. Slobozia Mare, r. Cahul, ,,Haiducii”, r. Rezina etc

Расположение на карте

Авторизация

Пожалуйста, введите Ваш e-mail и пароль:

Экспресс Регистрация

Введите Ваш e-mail и пароль:
Ваш емейл уже зарегистрирован на Fest.md. Хотите соединить ваши учетные записи?