Râul-Frontieră – o expoziție de Elena Tomilova [MD]

Изображения

Подробная информация

Дата: 9 - 11 Ноября 2023
Место:Zpace
Прошедшие события
  • 2 - 4 Ноября 2023
  • 28 Октября 2023, 19:00 - 21:00

Описание

Râul-Frontieră – o expoziție de Elena Tomilova [MD]
28 octombrie 2023, 19:00-21:00 – vernisaj
2, 3, 4, 9, 10, 11 noiembrie 2023, 16:00-20:00
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Zpatiu are onoarea de a găzdui noua expoziție a Elenei Tomilova „Râul-Frontieră”, cu o serie de lucrări realizate exclusiv pentru spațiul nostru. Expoziția a fost concepută în cadrul proiectului „Taxi cultural” – o rezidență de artă care s-a desfășurat în 2023 în Dubăsari, în regiunea transnistreană. În esența sa, este o expoziție despre orașul de pe râu, dar și despre propriul nostru intern „Oraș pe râu”, care se află în fiecare dintre noi. Autoarea combină mai multe stiluri de pictură și exprimă mai multe gânduri foarte diferite, într-un mod multidimensional.

Expoziția reunește, de asemenea, lucrări create în cadrul rezidenței de artă – peisaje din Dubăsari. Seria de lucrări include lucrarea simbolică „Râul” alcătuită din 5 părți, mai multe lucrări realizate în tehnica acril pe pânză, câteva lucrări mai vechi dintr-o serie anterioară, precum și instalația „Râul-Frontieră” creată exclusiv pentru expoziția de la Casa Zemstvei.

Deci, ce este un râu? Ce imagine conține și ce simțiți când auziți acest cuvânt?
Această expoziție este despre un râu-frontieră. Un râu care desparte și unește cele două maluri ale sale – la propriu și metaforic vorbind. O graniță, o linie de demarcație, două țări diferite, o viață veche și una nouă, o nouă etapă, lumina și întunericul.
Râul este esența feminină, râul este o imagine spirituală, o vizualizare iconică, sufletul unui loc, umplerea pământului. Dar râul este, de asemenea, adâncimea și teama de a te scufunda în el.
În câteva cuvinte, această expoziție prezintă imaginarul complex al râului cu explicațiile sale intuitive.
„Două laturi ale mele”, spune Elena Tomilova.

Elena Tomilova este născută în 1986 la Chișinău. Drept absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Elena Tomilova s-a orientat în timpul studiilor spre simbolism, dar a încercat să abordeze și realismul academic și alte stiluri de pictură mai apropiate de cele clasice. Ulterior, ea s-a implicat în activități publice, organizând evenimente, și a încercat să activeze în domenii conexe (cum ar fi ceramica sau ilustrația), dar a continuat să se îndrepte spre simbolism, chiar dacă încet. A participat la expoziții și proiecte de grup din Republica Moldova și în străinătate (România, Ungaria).

În 2016 a intrat în programul de masterat al lui Veaceslav Fisticanu de la Universitatea Pedagogică „I. Creangă” și a început în sfârșit să-și realizeze și să-și separe stilul, regia și limbajul plastic. În 2018 a absolvit masteratul în pictură contemporană și de atunci pictează continuu. Definindu-și stilul ca fiind „un amestec de artă abstractă și figurativă” într-un mod simbolic, ea se orientează însă liber spre genuri precum peisaj, natură moartă, abstracție pură, fără a-și pierde limbajul.

În 2022, a conceput și implementat (în calitate de artistă, organizatoare și curatoare) o expoziție a unui grup de femei, „Dincolo de corp”, unde prin pictură a încercat să găsească o cale alternativă de a reprezenta un alt corp, între fizic și spiritual, căutând sublimul în ceva obișnuit.

Ea participă în mod regulat la expoziții în Moldova și peste hotare. În 2023, a fost selectată și a participat la Bienala de la Bratislava și la Bienala de la Brașov (Bienala Albastra Brașov).

Câteva cuvinte din partea autoarei:
„Îmi place să experimentez, dar deocamdată doar în tehnica picturii acrilice, văd în ea potențialul de a îmbina arta veche cu cea nouă. Îmi place în mod special să mă exprim prin imagini feminine, să regândesc faptul de a fi în corpul unei femei. Îmi place să combin spiritualul și materialul, să reflectez prin artă asupra unității și opoziției lor. Pe lângă pictură, sunt angajată în mișcare – mai ales cu dansul modern și arta circului (gimnastică aeriană). O consider o fațetă a mea la fel de importantă ca și pictura. Încerc prin lucrările mele să ating o varietate de subiecte, experiențe, evenimente, dar păstrez în arta mea lumina și credința în esența frumoasă și în viitorul omenirii.”

Taxi Cultural

În anul 2023 a avut loc programul Taxi Cultural – o rezidență de artă în Dubăsari (regiunea transnistreană), în cadrul căreia a fost dezvoltat conceptul expoziției „Râul”. Scopul proiectului a fost de a conecta și de a face să interacționeze lumea artistică de pe cele două maluri ale Nistrului, iar semnificația expoziției a fost de a înțelege imaginea râului ca unui loc de separare și de unire în sens direct și metaforic.

 

Расположение на карте

Авторизация

Пожалуйста, введите Ваш e-mail и пароль:

Экспресс Регистрация

Введите Ваш e-mail и пароль:
Ваш емейл уже зарегистрирован на Fest.md. Хотите соединить ваши учетные записи?