Promotori ai identității și valorilor naționale

Изображения

Подробная информация

Дата: 27 Августа - 30 Сентября 2022
Телефон для справки: 022 244 325

Описание

Expoziția „Promotori ai identității și valorilor naționale”
La 27 august 1991, istoria ne-a oferit o șansă – șansa de a deveni liberi. Și românii basarabeni au dovedit prin fapte că doresc să fie stăpâni pe propriul destin. Pentru ei independența se identifica, în acele zile, cu ieșirea din întunericul imperiului sovietic și speranța într-un viitor prosper. Voința sutelor de mii de oameni adunați în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a învins. Românii basarabeni au câștigat marea bătălie pentru tricolor, pentru limba de stat și grafia latină, au revenit la tradițiile și valorile naționale, și-au recăpătat dreptul la istorie. De atunci s-au scurs trei decenii. Trei decenii de aspirații și împliniri, de incertitudini și performanțe. Și chiar dacă astăzi avem suficiente motive să fim triști, dacă nu suntem nici bogați și nici atât de liberi precum ne-am fi dorit, totuși avem și suficiente motive să fim mândri de țara noastră și de oamenii ei, de progresele obținute pe calea democratizării și modernizării.
Tot ce au făcut mai bine și mai nobil cetățenii Republicii Moldova pe parcursul celor trei decenii de independență s-a produs sub semnul mobilizator al tricolorului, al valorilor și idealurilor moștenite de la înaintași. Dovadă sunt și cele peste 60 de piese prezentate în cadrul expoziției „Promotori ai identității și valorilor naționale”, organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Organizația obștească „Șezătoarea Basarabiei”. Expoziția reunește un set de fotografii și piese etnografice (cămăși tradiționale, marame, brâie etc.) din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei și imagini fotografice ale unor cămăși tradiționale pentru femei, bărbați și copii, realizate de către membrii comunității „Șezătoarea Basarabiei”, care întrunește oameni de diferite profesii – cadre didactice, ingineri, contabili, economiști, medici, jurnaliști, artiști, cercetători – toți îndrăgostiți de costumul tradițional românesc și promotori activi ai identității și valorilor naționale.
Portul popular reprezintă unul dintre elementele definitorii ale culturii unui neam, un punct de reper, atunci când vorbim despre identitate, și o emblemă a identității naționale. Fie că sunt prezentate în stil clasic și conservate sau preluate și reinterpretate, simbolurile portului popular sunt mereu actuale.
Expoziția „Promotori ai identității și valorilor naționale” va putea fi vizitată în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989, 121A, în perioada 27 august - 30 septembrie 2022

Расположение на карте

Авторизация

Пожалуйста, введите Ваш e-mail и пароль:

Экспресс Регистрация

Введите Ваш e-mail и пароль:
Ваш емейл уже зарегистрирован на Fest.md. Хотите соединить ваши учетные записи?