IERBAR

Imagini

Informații

Data: 20 Septembrie 2023, 19:00 Miercuri
Preț: 100 - 300 lei
Telefon Informații: (022) 22-11-77

Descriere

Teatrul Național Târgu Mureș, compania Liviu Rebreanu prezintă în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a 8-a spectacolul:
IERBAR
de Simona Popescu și Radu Afrim
Autor: Simona Popescu, Radu Afrim
Scenariu scris de Radu Afrim inspirat din volumul de poezie „Cartea plantelor și animalelor” de Simona Popescu.
Regia: Radu Afrim
Scenariu, ilustrația muzicală și filmări: Radu Afrim
Scenografia: Irina Moscu
Decor: Irina Moscu
Costume: Irina Moscu
Asistent regie: Dragoș Stoenescu
Asistent scenografie și costume: Doró Sikó
Lighting design: Cristian Niculescu
Montaj video: Trucza Samu
Alte contribuții artistice: În cadrul proiecţiilor video se regăseşte o lucrare semnată de artista vizuală Helen Flockhart.
O meditaţie poetică despre viaţă, având ca sursă de inspiraţie poezia însăşi, dar şi natura, spectacolul IERBAR prezintă o perspectivă inedită – filtrată prin sensibilitatea artistică inconfundabilă a lui Radu Afrim – asupra trecerii timpului într-un cadru în care coexistă cupluri tinere, cupluri de vârstă medie, dar şi cupluri în vârstă.
Acestea se află în faze existenţiale diferite, dar fragilitatea, dorinţa de iubire şi de comuniune, precum şi conştiinţa că totul e efemer le impregnează fiecare gest şi acţiune. În freamătul nesfârşit al naturii putem distinge, la scară micro, caracterul infinit al universului macro care ne întâmpină cu răsărituri, apusuri şi stele, un univers deopotrivă familiar şi misterios-fascinant, de care suntem, în esenţă, inseparabili.
IERBAR e o experienţă teatrală multisenzorială, dar şi una interioară, o călătorie în care magicul însoţeşte concretul aşa cum, atunci când respirăm în ger, nu putem opri şuvoaiele de aburi să ne încadreze volatil chipurile.
Producţia a fost premiată la Premiile UNITER 2023, la categoria nou-introdusă Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută.
 
 
Un om de teatru emblematic: RADU AFRIM
Unanim considerat de către critică şi publicul larg unul dintre cei mai importanţi oameni de teatru de după Revoluţie, Radu Afrim a marcat prin creaţia sa ultimele două decenii şi a prezentat publicului o operă teatrală unitară, dar variată, caracterizată prin nonconformism, fler pentru imagini vizuale care frapează, compoziţii scenice elaborate, jocuri actoriceşti intense şi un sincretism al artelor vizuale exprimat într-o manieră deopotrivă sofisticată şi accesibilă. În ultimii ani, Radu Afrim a început să semneze şi textele spectacolelor sale, fiind totodată implicat şi în realizarea universului lor sonor.
Creaţia sa a fost distinsă cu numeroase premii, printre care 3 Premii UNITER pentru Cea mai bună regie. Spectacolul IERBAR marchează întoarcerea la compania română a Teatrului Naţional Târgu-Mureş după mai bine de 20 de ani.
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VIII-a se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial, acordat de:
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu,
și de Președintele României, Klaus Iohannis
și este organizată cu sprijinul Ministerelor Culturii din Republica Moldova și din România, al Institutului Cultural Român, al Biroului de Cooperare al Elveției și are scopul de a coaliza oamenii din Republica Moldova și din România în jurul unei platforme culturale românești de creativitate și gândire independentă, în care sunt diseminate speranța și încrederea în valorile lumii libere și democratice, în care se învață și se dezvoltă modele sustenabile de gestionare a patrimoniului cultural național, în care se construiește pas cu pas un ecosistem cultural prietenos și accesibil fiecăruia.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?