Madama Butterfly

Imagini

Informații

Data: 9 Decembrie 2023, 18:00 Sâmbătă
Preț: 100 - 250 lei
Telefon Informații: 022 24 51 04
Evenimentele trecute
  • 29 Octombrie 2023, 17:00 Duminică
  • 14 Decembrie 2022, 18:00 Miercuri
  • 9 Decembrie 2021, 18:00 Joi

Descriere

MADAMA BUTTERFLY / operă în trei acte de Giacomo Puccini

Dirijor – Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului
Libretul: Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa
Bazat pe nuvela lui John Luther Long, prelucrată de David Belasco

Premiera mondială: 17 februarie 1904, la Teatrul Scala din Milano.
Premiera la Chişinău: 16 noiembrie 1963, la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă şi Balet
Premiera versiunii curente: 8 martie 1986, la Teatrul Academic de Stat de Operă şi Balet al RSS Moldoveneşti

Regia: Eugen PLATON, Artist al Poporului
Regizor-coordonator: Rodica PICIREANU, Maestru în Artă
Scenografia: Felix Bessonov, Om Emerit:
Costume: Irina Press, Maestru în Artă

Durata spectacolului:
Opera se prezintă în limba italiană
Subtitrare în limba română

”Madama Butterfly” de G. Puccini este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea căreia prezintă publicului consecințele unui devotament fără margini. Iubirea dintre tânăra japoneză Chio-Chio-San și Pinkerton, un ofițer din marina americană, are un deznodământ tragic. Lucrarea impresionează publicul atât prin frumuseţea şi dramatismul muzicii, cât şi prin subiect. Diferenţa de mentalitate poate crea erori şi conflicte majore, atunci când aspectele undamentale ale vieţii - dragostea, loialitatea, prietenia - nu sunt luate în serios. Personajul lui Chio-Chio-San întruchipează visele, speranțele și dezamăgirile femeilor abandonate, cu destine frânte de suferință și deziluzii, fapt care face ca această operă să-și păstreze relevanța și în prezent.

Madama Butterfly- RODICA PICIREANU, Maestru în Artă
Suzuki- TAISIA CARAMAN
Pinkerton- DUMITRU MITU, Artist Emerit
Sharpless -PETRU RACOVIȚĂ, Artist al Poporului
Goro - VIKTAR NAVITSKII
Prințul Yamadori- SERGIU PILIPEȚCHI
Comisarul- GHEORGHE SEVERIN
Bonzo- ALEXEI BOTNARCIUC
Kate- DIANA TURTURICA

Acţiunea se desfășoară la Nagasaki, Japonia, începutul secolului XX

ACTUL I

Într-o casă de pe colină se serbează o căsătorie. Pinkerton, ofiţer al marinei americane, în zadar încearcă să asculte explicațiile japonezului Goro. Gândul lui zboară spre micuța Cio-Cio-San, numită Butterfly, care astăzi îi va deveni soție. Consulul Sharpless dorindu-i fericire, îi atrage ofițerului atenția că tânăra mireasă ia în serios ceea ce pentru Pinkerton este doar un amuzament.

Comisarul anunță cu glas solemn ceremonia căsătoriei. După datina japoneză, el urează mirilor nouă sute nouăzeci şi nouă de ani de fericire. Solemnitatea este tulburată de apariția unchiului Bonzo, care o repudiază pe Cio-Cio-San, fiindcă a îndrăznit să neglijeze cultul strămoșesc, căsătorindu-se cu un străin. Bonzo şi Pinkerton se înfruntă o clipă din priviri. Casa tinerilor căsătoriți se golește. Butterfly este părăsită de ai săi, dar totuși, găsește în iubirea lui Pinkerton o consolare ce nu seamănă a fi o simplă joacă.

ACTUL II

Au trecut trei ani de așteptare, dar Butterfly nu disperă, crescându-și copilul și refuzând orice propunere de a se recăsători. Credința că cel iubit se va întoarce, nu a părăsit-o nici o clipă. În grădina casei apare Goro însoțindu-l pe Consulul Sharpless, care a adus o scrisoare de la Pinkerton. Butterfly e copleșită de emoții. Discuția este întreruptă de apariția prințului Yamadori, care a venit să ceară mâna Madamei Butterfly. Tânăra femeie îl respinge cu demnitate. Râmași singuri, Sharpless îi dezvăluie adevărul Madamei Butterfly: Pinkerton nu va mai reveni şi ar fi mai bine pentru ea să primească propunerea lui Yamadori. La aceste vorbe, Butterfly dispare pentru o clipă, revenind apoi cu un băiețel în brațe. E copilul lor, al ei şi a lui Pinkerton. Butterfly îl roagă pe consul să împărtășească această veste tânărului ofițer. Un semnal vestește intrarea în port a unei nave. Cuprinsă de exaltare, plină de speranțe, Butterfly împodobește împreună cu Suzuki casa în cinstea sosirii soțului multașteptat. S-a înserat, copilul a adormit. Butterfly, cu privirea îndreptată spre port, așteaptă neclintită. Însă, Pinkerton nu a venit la căsuța care-i adăpostise odinioară dragostea.

ACTUL III

După o noapte de veghe, Butterfly a adormit în zori. În lipsa ei, în grădină pătrund Sharpless şi Pinkerton împreună cu soția sa, Kate. Pinkerton dorește să-şi ia copilul. Trezită din somn, Butterfly apare. Supusă, aparent calmă, Butterfly se pleacă în fața dorinței tatălui, căruia îi va da copilul. Rămasă singură, Butterfly se pregătește de moarte. Însă, ușa se deschide și băiețelul aleargă în brațele mamei. Mângâindu-l pentru ultima oară, Butterfly îl îndepărtează. În timp ce micuțul îl așteaptă pe Pinkerton, Butterfly se sinucide, auzindu-și pentru ultima dată, numele strigat de iubirea vieții sale.

 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?