Elixirul Dragostei

Imagini

Informații

Data: 11 Ianuarie 2024, 18:00 Joi
Preț: 100 - 250 lei
Telefon Informații: +373 (22) 24 51 04
Evenimentele trecute
  • 7 Aprilie 2023, 18:00 Vineri
  • 12 Ianuarie 2023, 18:00 Joi
  • 22 Mai 2022, 17:00 Duminică

Descriere

Dirijor: Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului

Denumirea originală: L'elisir d'amore
Libretul: Felice Romani
După Le Philtre de Eugene Scribe
Regia: Ludmila Alioşina, Artist al Poporului
Scenografie și costume: Irina Press, Maestru în Artă
Coregrafia: Eugen Gîrneţ, Maestru în Artă
Regizor coordonator: Rodica Picireanu

Premiera mondială: 12 mai 1832, la Teatrul Canobbiana din Milano.
Premiera la Chişinău: 30 decembrie 2009, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet al Republicii Moldova.
Durata spectacolului: 1 ore 40 min (fără pauză)
Opera se prezintă în limba italiană
Subtitrare în limba română

Acţiunea se desfăşoară într-un sat italian, în secolul XIX

ACTUL I
Tânărul Nemorino, naiv și timid, este nespus de îndrăgostit de frumoasa Adina, pe care zadarnic încearcă să o convingă de iubirea sinceră pe care i-o poartă. Șireată, Adina îl respinge. Înconjurată de prieteni, ea le povestește legenda Isoldei în a cărei inimă s-a aprins iubirea pentru Tristan, datorită unui elixir vrăjit pe care l-a băut. Farmecul Adinei l-a atras şi pe sergentul Belcore, care caută s-o cucerească, fără să-i reușească.
Apare ”celebrul doctor” Dulcamara care, la un preț de nimic îi vinde lui Nemorino leacul lui “a tot tămăduitor”, ce are puteri miraculoase. Însă, pretinsul elixir pe care i-l vinde lui Nemorino, nu era decât o sticlă de vin roşu, care, consumat cu credinţă, sporește curajul îndrăgostitului, permițându-i să fie sigur pe el şi indiferent faţă de Adina.
Adina, pentru a se răzbuna de indiferența aparentă a lui Nemorino, acceptă cererea în căsătorie a lui Belcore. Nunta urmează să aibă loc peste câteva zile, dar un ordin, care îl obligă pe soldat să părăsească satul, face ca ceremonia să fie săvârșită în aceeași seară. Nemorino mai cere răgaz, ca elixirul să-și facă efectul, dar Adina rămâne neclintită.
ACTUL II
Disperat de refuzul Adinei, Nemorino dă glas zbuciumului sufletesc. Ultima lui speranță este o nouă sticlă cu elixir, care ar reuşi, poate, să-i înlăture necazurile. Dar, pentru a o obţine de la doctorul Dulcamara, el are nevoie de bani. Orice sacrificiu i se pare firesc pentru a-şi salva dragostea, aşa încât intră în serviciul sergentului Belcore, rivalul său, obținând astfel banii necesari. Dar o întâmplare neașteptată îi vine în ajutor: toată averea unui unchi bogat, care murise, îi revine lui, făcându-l un fericit moștenitor. Bucuria tânărului este împărtășită de toți sătenii. Iată însă că puterea miraculosului elixir va trebui să-i servească acum şi Adinei, îndrăgostită în realitate de Nemorino. Ea apelează în taină la Dulcamara, de la care află că sărmanul băiat îşi vânduse libertatea, din dorinţa de a-i câștiga dragostea. Convinsă de iubirea curată a lui Nemorino, Adina îi va obţine eliberarea din serviciul lui Belcore şi va rămâne alături de el pentru totdeauna.

 
 
 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?