Spectacol muzical "O istorie din cartierul de vest"

VOI MERGE 7

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informaţii

Data: 10 Noiembrie 2017, 18:00 Vineri
Telefon Informaţii: 022 22-65-20
Evenimentele trecute
  • 19 Mai 2017, 18:00 Vineri
  • 9 Martie 2017, 18:00 Joi
  • 24 Februarie 2017, 18:00 Vineri

Descriere

Spectacol muzical "O istorie din cartierul de vest" de A. Laurents.

De ce „West Side Story”?
Deoarece nimic nu este mai presus decît dragostea pură, ce înalţă spiretele deasupra existenţei barbare şi asigură triumful în lupta nesfărşită pentru viaţă.

Din istoria „West Side Story”:

Ideea unui spectacol realizat în baza celei mai frumoase tragedii ale tuturor timpurilor – „Romeo şi Julieta”apare încă de prin iarna anului 1949.
Compozitorul Leonard Bernstein, coregraful Ieronim Robbins şi dramaturgul Artur Laurents sînt animaţi de gîndul de a valorifica subiectul renumitei tragedii shakespeareiane modernezîndu-l ca formă şi conţinut şi transformîndu-l într-un muzical.

Prototipurile moderne ale marilor îndragostiţi-Tony şi Maria urmau să fie reprezentaţi de un tînăr catolic şi o tînără evreică (sau invers). Astfel antagonismul social al clanurilor Capuletti şi Montaques potrivit subiectului shakespeareian, se transigură într-unul retigios. Ideea părea extrem de îndrăzneaţă. Din mai multe motive, proiectul nu a avut şansa să fie Realizat imediat.

Peste căţiva ani şcoala din sertar,viziunea nu li sa mai părut autorilor atît de originală. Pierzândui-şi semnificaţiia în plan social, ideea rămînea valabilă în plan artistic. Ca gen de artă, muzicalul era un teren neexplorat. Deaceea cei trei co-autori îşi unesc forţele, cooptînd în rîndurile lor pe un al patrulea. Stiven Sondheim, un poet puţin cunoscut, care urma să scrie textele cîntecelor.

Acţiunea piesei este transferată în America anilor 50-60, iar lupta celor două clanuri adverse se duce între minorităţile imigrate de curînd în New York. Premiera spectacolului a avut loc la 26 septembrie 1957,la Winter Garden Theatre, New York.

„Istoria din Cartierul de Vest” s-a bucurat de un succes răsunător şi a avut un rol definitoriu asupra destinului genului de teatru muzical.
Triumful i-a faciliat drumul spre Hollywood. În 1961 spectacolul a fost transpus pe peliculă fără modificări esenţiale, graţie participării nemijlocite a coregrafului ieronim Robbins. Filmul a fost regizat de Robert Wise cu participarea actorilor Nathalie Wood,Richard Bimer, Rita Moreno,Jeorg Chakiris.

Subiectul a fost reluat de nenumărate ori pe parcursul Anilor, fiind montat pe Brodway în anii-60-70-80. În două rînduri au fost editate albume ale melodiilor muzicalului „West Side Story”.

Istoria montării muzicalului „West Side Story”. Fragmente din jurnalul lui Leonard Bernstein, Amberson company 1982. New York, 6 ianuarie, 1949.
„Lui Jerry (I. Robbins) în preajma sărbătorilor de Paşti i-a venit ideea montării moderne a piesei „Romeo şi Julieta”. Julieta este evreică, călugărul Laurenţiu e un farmacist din vecinătate.

Lupta aprigă dintre cele două clanuri se duce între Iudei (Capulets) şi Catolici (Montaques). Interpretarea subiectului e mai puţin importantă decît Însăşi ideea creării unui muzical, ce ne transmite mesajul trajic prin intermediul termenilor şi procedeelor muzicale, ceea ce nu are totodată nimic comun cu genul de operă. Poate oare avea aşa ceva în succes?Deoarece nu mai există un precedent la noi în ţară... Ideea mă stimulează... Jerry mi- l propune ca dramaturg pe A. Laurents ”.

Beverly Hills, 25 august, 1955.
„Am avut cu Artur (A. Laurents) o întîlnire de lungă durată. Avenit încoace pentru un scenariu de film. Ambii rămîneam în continuare inspiraţi de proiectul cu „Romeo”. Dar ne-am dezis de ideea de confruntare iudaico-catolică, nu ne mai pare originală. Am inventat în schimb altceva: cele două tabere adverse de tineri sînt imigranţi de puerto-ricani şi polonezi. Acum pot lucra asupra ritmurilor, formelor muzicale. ”

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceţi emailul şi parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceţi adresa de email şi parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriţi să unificaţi ambele conturi de utilizator?