Filmul "Memorie Fragilă"

Imagini

Informații

Data: 18 Aprilie 2024, 19:00 Joi
Locul:Zpace

Descriere

Fragile Memory (Memorie Fragilă) – un film documentar de Ihor Ivanko [UA]
Joi, 18 Aprile 2024, ora 19:00
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev nr. 103, Chișinău)

Tags: Ihor Ivanko, Leonid Burlaka, Odessakaya Kinostudiya, Ucraina

Proiecția va fi urmată de o scurtă discuție și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul filmului, Ihor Ivanko. Filmul este în limbile ucraineană și rusă, cu subtitrare în limba engleză.

Fragile Memory (Memorie Fragilă) (85 min, 2022) este un film documentar regizat de Ihor Ivanko, nepotul protagonistului, Leonid Burlaka, un celebru cineast sovietic. Filmul explorează impactul conflictului armat din Ucraina, în special în regiunea Donbas. În anii 1960, cineastul sovietic Leonid Burlaka a colaborat la filme de renume internațional produse de Odesskaya Kinostudiya (Studioul de Film din Odesa, Ucraina). Decenii mai târziu, când a fost diagnosticat cu Alzheimer, nepotul său a găsit în garaj cutii cu rolele de film ale bunicului său și a decis să înceapă să salveze și să dezvolte tot acest material fotografic. Deși multe dintre ele sunt deteriorate și în stare proastă, el reușește să îl facă pe bunicul său să recunoască multe dintre fețele și personajele pe care le conțin aceste role de film, deși nu și povestea din spatele lor.

În ciuda memoriei slabe a lui Burlaka, imaginile evocă nostalgie și o arhivă istorică importantă, care dezvăluie cariera lui Burlaka într-o perioadă de schimbări politice marcată prin cenzura sovietică. Drept rezultat, Ivanko creează un film emoționant care documentează cincizeci de ani de cinematografie și viață sovietică, oferind un portret variat și interesant atât al epocii, cât și al traiectoriei familiei sale. Prin intermediul mărturiilor personale și al arhivelor istorice, documentarul examinează modul în care războiul a afectat oamenii, relațiile lor și sentimentul lor de identitate. Ihor Ivanko folosește imagini și interviuri emoționante pentru a ilustra fragilitatea memoriei în mijlocul traumei și al violenței.

Ihor Ivanko [UA] născut în 1992 la Odesa (Ucraina), a studiat teatru, film și televiziune la Universitatea Națională din Kiev. Din 2014, lucrează în calitate de director de imagine în cadrul colectivului de documentare BABYLON’13. A lucrat atât în producții de ficțiune, cât și în documentare, filmând în timpul protestelor de pe Maidan și al războiului ruso-ucrainean. Filmografia acestui tânăr regizor mai cuprinde și alte titluri interesante, precum Independența Ucrainei. Așa cum este (2023) sau O zi în Ucraina (2022).

Acest eveniment este organizat de Asociația Oberliht în parteneriat cu Burlaka Films și este găzduit de Zpațiu / parteneri media: #diez, youth.md, fest.md și platzforma.md / suport tehnic: CSCI din RM.

 

Detalii

 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?