Zaharia Cușnir - Expozitie

Imagini

Informații

Data: 2 - 10 Decembrie 2023
Preț: Intrare liberă

Descriere

În cadrul premierei spectacolului de teatru documentar „1946” după volumul „Cartea Foametei” de Larisa Turea, regie Slava Sambriș, Teatrul „Luceafărul” găzduiește o expoziție de fotografii realizate de Zaharia Cușnir.
Zaharia Cușnir n-a fost fotograf de meserie, dar este unul dintre puținii care a lăsat în urma sa fotografii de excepție - adevărate documente a vieții de la sat din perioada postbelică.
„Oamenii îl chemau să le facă poze la evenimentele importante - nuntă, cumetrie, înmormântare, când aveau nevoie de fotografii pentru acte sau își doreau câte o fotografie de familie. Așa a ajuns Zaharia să facă portretele oamenilor din câteva sate: Cașunca, Rogojeni, Țâra, Ghindești, Roșietici și Cenușa. „Deseori, membrii familiei sale (soția Daria și cei patru copii ai săi) îl probozeau că fotografiază chiar pe toată lumea, inclusiv pe cei săraci, care nu erau demni de a fi un exemplu”, scrie în biografia oferită de A.O. POD.
Zaharia Cușnir a copilărit în Imperiul Rus, a fost adolescent în România Mare și adult în Uniunea Sovietică. A murit în 1993, în Republica Moldova, mai precis la Roșietici, satul său natal pe care l-au vizitat și actorii Teatrului „Luceafărul” în perioada de documentare. Au vizitat și casa abandonată în care a trăit Zaharia Cușnir, unde în 2016, Victor Maxian, fiind student la film în căutarea unor spații interesante în care să filmeze, a găsit cele aproape 4.000 de negative.
„Fotografiile lui Cușnir nu au doar valoarea documentară pe care o are orice imagine din trecut. Sunt mai mult decât un inventar interesant de fizionomii, obiceiuri, haine, case, mai mult decât niște fotografii vechi de familie sau de eveniment. Zaharia Cușnir a fost un fotograf foarte sensibil. Surpindea momente și expresii care nu îi sunt la îndemână oricărui om care ține un aparat de fotografiat în mână, momentele alea care fac diferența dintre o fotografie banală și una reușită. Compozițiile sunt mereu echilibrate, cu mici elemente de întâmplător care aduc stropul ăla de magie după care aleargă orice fotograf. Și-a cultivat pasiunea într-un mediu descurajant, în care nu l-a luat nimeni prea în serios ca fotograf: nici familia, nici oamenii care au luat ce era de valoare din casa lui după moarte și au lăsat în urmă negativele, nici autoritățile, pentru că nu a fost consemnat ca atare în evidența financiară a întreprinzătorilor din zonă: croitori, cizmari, sobari.” (Scena9.ro)
Fotografiile din expoziție sunt oferite de A.O. Pod și vor putea fi văzute de pe 2 decembrie, ora 18:00 în foaierul Teatrului Republican „Luceafărul”.
Intrarea este liberă
Expoziția este organizată cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova și a Ministerului Culturii din Republica Moldova.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?