ROMÂNIA ÎNTREGITĂ

Imagini

Informații

Data: 24 Martie 2022, 15:00 Joi
Preț: Intrare liberă

Descriere

Joi, în data de 24 martie, începând cu orele 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită la un eveniment cultural, dedicat aniversării a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
În spațiul din fața Muzeului, str. M. Kogălniceanu nr. 82, va fi vernisată o expoziție de planșe care prezintă cele mai importante date istorice, documente și informații despre personalitățile de pe ambele maluri ale Prutului, care au contribuit la Unirea Basarabiei cu România. Vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască detalii despre constituirea Sfatului Țării, care, întrunit în ședință solemnă la Chişinău, a votat la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea provinciei românești Basarabia cu România: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa România, se arată în Declarația de Unire semnată de președintele Sfatului Țării, Ion Inculeţ și de secretarul Ion Buzdugan (Istoria României în date, București, Editura Enciclopedică, 2003).
Realizarea acestor planșe istorice a fost posibilă cu suportul Editurii Lexon-Prim, în colaborare cu AO Sylabus și Eurodidactica.
Evenimentul va fi însoțit de un recital de poezie și piese muzicale românești, invitați speciali ai Muzeului fiind: Nicolae Jelescu – actor, regizor, ex-director artistic al Teatrului Alexei Mateevici, Viorel Burlacu – compozitor, chitarist, orchestrator și Vlad Ciobanu – mic artist, ce a debutat cu un recital de poezie la concursuri naționale și internaționale.
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?