Expoziție: 30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Federală Germania și Republica Moldova

Imagini

Informații

Data: 21 Iulie - 21 August 2022
Telefon Informații: 022 244 325

Descriere

30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Federală Germania și Republica Moldova
Relațiile diplomatice dintre Germania şi Moldova au început cu treizeci de ani în urmă, odată cu semnarea textelor protocolare din 30.04.1992. A urmat deschiderea Ambasadei Germaniei la Chișinău în data de 31.10.1992 și a Ambasadei Moldovei în Germania în data de 28.03.1995.
Expoziția cu acest prilej prezintă evoluția relațiilor germano-moldave și evidențiază etapele importante de dezvoltare și domeniile-cheie ale cooperării.
Germania sprijină ancorarea Moldovei în comunitatea europeană de valori, precum și dezvoltarea și stabilizarea pe termen lung a acesteia prin reforme durabile în direcția democrației și a statului de drept. Moldova consideră Germania drept unul dintre cei mai apropiați parteneri ai săi în UE.
Conlucrarea în domeniile culturii, cooperării pentru dezvoltare și economiei este foarte apreciată. Schimbul și transferul cultural este la fel de larg și divers ca și domeniile culturale implicate în acest schimb. Acesta include, printre altele, promovarea limbii germane, schimburile școlare, universitare și științifice, precum și susținerea și implementarea numeroaselor proiecte și evenimente culturale.
Cooperarea bilaterală pentru dezvoltare, care a început în 1993, este deosebit de strânsă. Prin concentrarea pe orientarea reformelor pe dezvoltarea regională, Germania doreşte să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației, în special în zonele rurale.
La capitolul economie, Germania este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Germania se numără printre cei mai semnificativi importatori și exportatori. Există numeroase investiții directe ale companiilor germane în țară, care contribuie la promovarea economiei moldovenești și la crearea locurilor de muncă.
Cooperarea și schimbul dintre cele două țări sunt foarte strânse și la nivel politic. Șefii de stat și de guvern din Republica Moldova au fost deseori oaspeți în Germania. În 2012, cancelarul german Angela Merkel a vizitat Chișinăul și s-a adresat parlamentului, o onoare rară. Vizita ministrului de externe de atunci, Steinmeier, în 2014, a pus bazele protocolului de la Berlin, lansat cu doi ani mai târziu, privind Transnistria, care contribuie până în prezent la îmbunătățirea condițiilor de trai ale oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Cel mai recent, în 2021, președintele Maia Sandu a vizitat Berlinul, iar președintele federal Frank-Walter Steinmeier a vizitat Chișinăul.
Expoziția 30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Federală Germania și Republica Moldova va putea fi vizitată în holul de la parter a MNIM (str. 31 August 1989, nr. 121 A) în perioada 21 iulie – 21 august 2022.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?