Expoziția - Ceramică - Vlad Bolboceanu

Imagini

Informații

Data: 11 Iunie - 4 Iulie 2021
Telefon Informații: +373 22 24 13 12

Descriere

Muzeul Național de Artă al Moldovei vernisează expoziția comemorativă Ceramică de Vlad Bolboceanu.
Evenimentul va avea loc pe 11 iunie, la ora 16:00.
Moderatorul vernisajului: Dnul Tudor Zbârnea - director general MNAM.

Vlad Bolboceanu – artistul care a revoluționat criteriile plastice în ceramică, tranzitează utilitatea materiei de la funcționalitatea ei propriu zisă spre un estetic decorativ, clasându-se pe o notă inovatoare în spațiul artistic moldovenesc. S-a născut la 8 februarie 1956 în satul Colicăuţi, raionul Briceni. În 1975 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău şi în 1980 – Institutul de Arte de la Tallinn, Estonia. Întors acasă, în Moldova, ceramistul pune bazele artei decorative. La Institutul de Arte din Chişinău, în cadrul Facultăţii de Arte Plastice, deschide catedra de artă decorativă. Bolboceanu are mai mulţi discipoli: Valeriu Vînagă, Victor Macovei, Irina Filip, Octavian Romanescu şi alţi artişti. În 1991 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. Vlad Bolboceanu se stinge din viață prematur la 21 iulie 2004, la Chișinău, fiind unul dintre cei mai talentați reprezentanți ai artei contemporane din Republica Moldova.
”Ceramica lui Vlad Bolboceanu a îmbinat în cel mai reușit mod estetica formelor sculpturale și emotivitatea picturală a poeziei, metafora căreia a lăsat o amprentă profundă asupra creației celui mai talentat ceramist de la noi. Arta lui pornește de la un „arhetip", o formă incipientă, care își are originile în „matricea" artistică a timpurilor preistorice și se alimentează din viziunile celebrilor Hieronymus Bosch, Pieter Brueghel, Antonio Gaudi, dar și din creația contemporanului nostru Serghei Ciokolov. Ciclurile artistului denotă o distanțare accentuată față de cotidian, Vlad Bolboceanu reușind o îmbinare a realului și fantasticului, obținându-se astfel o dedublare a realității. E o corelație care pune operele sale într-un context ironic, uneori sarcastic, datorat intuiției și imaginației sale artistice. Aceste calități evidențiază operele lui Vlad Bolboceanu în ambianța artistică contemporană, ceramistul remarcându-se pe parcursul unui sfert de veac prin originalitate, măiestrie profesionistă și consecvență.”, Tudor Stăvilă – critic de artă.

La intrarea în muzeu este obligatorie efectuarea triajului observaţional şi termometrizarea noncontact a tuturor vizitatorilor de către personalul muzeului. Vă rugăm să purtați o mască medicală sau non-medicală pe întreaga durată a vizitei în muzeu. Pentru a asigura un nivel adecvat de protecţie, masca se poziţionează astfel încât să acopere integral nasul, gura şi bărbia. Aceste măsuri sunt menite să contribuie la protecția dumneavoastră și a personalului muzeului. Vă mulțumim pentru sprijin.

În continuare vă invităm să rămâneți aproape de artă și în mediul online prin intermediul paginilor de Facebook (Muzeul Național de Artă al Moldovei), Instagram ( artmuseummoldova), și Youtube (Muzeul Național de Artă al Moldovei) MNAM.

 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?