Baronul George Löwendal – 100 de ani pe scena artei

Imagini

Informații

Data: 29 Noiembrie 2018 - 20 Ianuarie 2019

Descriere

Joi, 29 noiembrie, 2018, ora 16.00, în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziției “Baronul George Löwendal – 100 de ani pe scena artei. Pictura și Teatrul”
Expoziția este organizată de Primăria Sector 1 București prin Centrul Cultural Sector 1, Fundația Löwendal și Domeniul Manasia în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei de la Chișinău, Institutul Cultural Român Chișinău „Mihai Eminescu” și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Rep. Moldova, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire expoziția marchează și împlinirea unui veac de prezență continuă pe scena artei din România a baronului George Löwendal ca unul dintre cei mai importanți creatori de artă.
Publicului i se va oferi o selecție cuprinzând peste o sută de lucrări de scenografie, pictură și grafică aflate în proprietatea Fundației Löwendal din București. Prin elementele cu care va întâmpina vizitatorii, expoziția își propune să sugereze că întreaga creație a artistului a căpătat amprenta unei viziuni teatrale ca urmare a talentului său de scenograf și a activității în teatrele din Chișinău, București, Cernăuți, Timișoara și Craiova. Chiar și atunci când s-a dedicat realizării unor portrete sau peisaje, George Löwendal a făcut-o cu o viziune teatrală, făcând din modele adevărate personaje și tratând peisajele ca ample spații scenografice. În acest sens, expoziția conține și obiecte cu caracter documentar ca afișe de teatru, caiete de sală, extrase din publicațiile vremii etc.
Baronul George Löwendal (1897-1964) s-a născut la Sankt-Petersburg într-o familie cu vechi ascendențe în familiile regale ale Danemarcei și Norvegiei. În anul 1921 George și Ariadna Löwendal s-au stabilit la București iar din anul 1926 artistul a activat ca scenograf la Teatrul Național din Cernăuți pînă în anul 1935. În anul 1931 a înființat Societatea Artiștilor Plastici din Bucovina realizând, în paralel cu activitatea teatrală, o valoroasă operă plastică ilustrată de numeroasele expoziții cum au fost cele de la sălile Mozart și Universul din București sau cea de la Veneția din anul 1943. În perioada 1945-1946 a contribuit la înființarea Teatrului Țăndărică din București iar după anul 1950 a fost profesorul îndrăgit al mai multor generații de studenți ai Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A fost decorat de regele Mihai I al României cu ordinul „Meritul cultural” în grad de ofițer.
Actuala expoziție a fost inițiată de Fundația Löwendal, înființată în anul 2010 de Ariadna Löwendal-Dănilă, nepoata artistului. Această fundație deține cea mai mare parte a operei baronului Löwendal și are ca scop promovarea creației sale și sprijinirea artei contemporane. În acest sens, au fost organizate expoziții la Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă Timișoara, Palatul Béhague Paris, Quadrienala de scenografie de la Praga, ICR Berlin, Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Colecțiilor din București.
Proiectul a fost realizat de o echipă condusă de președinta fundației, Ariadna Löwendal-Dănilă, alături de Dorin Dănilă, George Radu, Iuliana Covei și Călin Stegerean, curatorul expoziției. La vernisaj vor rosti alocuțiuni: E.S.Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova; Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei; Ariadna Löwendal-Dănilă, președinta Fundației Löwendal; Acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău; Călin Stegerean, curatorul expoziției.
Călin Stegerean va prezenta în data de 30 noiembrie, 2018, ora 15.00 Conferința „Baronul George Löwendal în artele plastice din România”.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?