Мастера Ukiyo-e

Изображения

Подробная информация

Дата: 16 Января - 15 Марта 2020
Телефон для справки: 022 241 312

Описание

În expoziţie este etalată pentru prima dată o selecţie importantă de 80 de lucrări -- stampe japoneze color din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei--, care cuprinde aproximativ 200 de lucrări. Acestea au fost studiate şi catalogate graţie colaboratorului ştiinţific Profesor Rossella Menegazzo de la Departamentul Patrimoniului Cultural şi Peisajistic al Universităţii din Milano, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în Republica Moldova şi sub patronajul Japan Foundation.

Xilogravurile color reprezintă cel mai popular tip de artă Ukiyo-e , „imaginile lumii plutitoare” , care au evoluat în Japonia între secolele XVII- XIX și care exprimă obiceiurile şi cultura oraşului nou, şi ajung la maturitate în Edo (azi Tokyo), sub guvernul militar (bakufu) al familiei Tokugawa, care a garantat mai mult de 200 de ani de pace, pe parcursul cărora negustorii înstăriţi (chōnin) şi-au manifestat gusturile artisitce şi puterea economică.

Stampele expuse reprezintă temele principale ale perioadei Edo, a ukiyo-e, între 1830 şi 1860, dar cuprinde şi teme ale marilor schimbări politice, sociale şi artistice, care au avut loc în Japonia o dată cu începutul Restaurației Meiji în 1868, şi consecvent în perioada Meiji (1868-1912). Anume atunci se produce o “deschidere” către Vest, valorile şi tehnologiile acestuia, eliminarea guvernului-samurai , aducerea la putere a Împăratului, şi reînvierea religiei șintoiste. Pentru a ţine cont de aceste imense transformări , expoziţia a fost divizată în trei secţiuni, fiecare prezentând lucrările într-o ordine cronologică.

Peisaje şi Locuri Faimoase (meisho-e) prezintă lucrări orizontale şi verticale, de tip ōban. Stampe realizate de Utagawa Hiroshige, unul dintre cei mai renumiţi maeştri ai peisajului din ukiyo-e şi maestrul Hokusai. Aceste lucrări fac parte din vestita serie intitulată Cincizeci şi trei de staţii de pe Tōkaidō , publicată între 1833 şi 1834, care reflectă peisajele din Edo, actualul Tokyo.

Femei Frumoase (bijin-ga) şi actori ai teatrului Kabuki (yakusha-e); sunt stampe individuale şi minunatele (kakemono-e) – dipticuri verticale, din şcoala Utagawa, precum sunt stampele semnate de Kuniyoshi, Yoshitora, Kunisada, dar şi Katsukawa Shunsen și care dezvăluie lumea modei şi a divertismentului, imagini frumoase de chipuri feminine şi masculine, de la mijlocul secolului XIX, din perioada Edo. Sunt prezentate femei din breasla negustorilor chōnin şi imagini cu gheișe şi curtizane din cartierul plăcerii, în kimono-uri splendide, cu coafuri sofisticate, actori ai teatrului Kabuki, în roluri de personaje populare şi legendare. Extraordinară este și seria de tripticuri Albumul Femeilor din Palatul Chiyoda, în care pot fi admirate domnişoare care participă la diverse jocuri şi festivităţi. Aici se simte deja o nouă formă de expresie plastică, costume în stil vestic, şi utilizarea pigmenţilor chimici.

Istorie, Eroi şi Legende reprezintă cea mai numeroasă secţiune din expoziţie, dar şi din colecţie, cu tripticuri spectaculoase a bătăliilor istorice şi mitice, eroi, figuri impunătoare reale şi din opere literare, dar şi procesiuni și manifestații populare arătând împăraţi existenți sau mitologici sau divinităţi Shintō. Toate imaginile din stampa colorată Meiji conţin motive de propagandă şi au fost realizate, prioritar, cu scopul de a arăta susținerea faţă de restaurarea regimului imperialist al Japoniei care s-a produs în 1868, şi visul cel mare al imperiasmului japonez față de celelalte ţări asiatice. Vedem aici şi câteva tripticuri ale lui Chikanobu, care fac parte din seria Ceremonii Oficiale la castelul Chiyoda [Edo], și care se concentrează pe activităţile din “lumea bărbaţilor” în contrast stilistic şi tematic cu temele deja abordate în „Lumea plutitoare” a epocii Edo. Secțiunea mai este completată cu o selecţie de stampe din cea mai remarcabilă serie a maestrului Tsukioka Yoshitoshi, O sută de aspecte ale Lunii, publicată între anii 1885 şi 1891, 45 din cele 100 de stampe făcând parte din colecţia Muzeului.

Расположение на карте

Авторизация

Пожалуйста, введите Ваш e-mail и пароль:

Экспресс Регистрация

Введите Ваш e-mail и пароль:
Ваш емейл уже зарегистрирован на Fest.md. Хотите соединить ваши учетные записи?