Comori spirituale cioplite în lemn

Изображения

Подробная информация

Дата: 12 Февраля - 28 Апреля 2020
Цена: Вход свободный

Описание

În conformitate cu Hotărârea Nr. 6 din 10.03.2020 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, privind evoluția situației epidemiologice și prevenirea infecției cu COVID-19, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a emis Ordinul nr. 293 din 10.03.2020, prin care se interzice organizarea și desfășurarea manifestărilor și evenimentelor din Muzee, în perioada 11 martie – 1 aprilie 2020, cu participarea unui număr mai mare de 50 persoane.
Termenul stabilit va putea fi revizuit, în funcție de situația epidemiologică din țară.
Astfel, anunțăm suspendarea vizitelor grupurilor de turiști, precum și a tuturor evenimentelor cultural-educative (vernisaje, ateliere, târguri) și științifice (conferințe, simpozioane, lecții etc).
Sălile expoziționale ale Muzeului rămân deschise și pot fi vizitate individual, cu respectarea măsurilor de protecție în spațiile publice.
Insistent rugăm, persoanele care au călătorit recent în țări cu grad sporit de risc, să se abțină de vizitarea Muzeului.

Activitățile planificate vor fi reprogramate.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

 

„Comori spirituale cioplite în lemn” Expoziția aniversară a Meșterului Faur Victor Pelin

În data de 12 februarie 2020, miercuri, ora 14.00, va avea loc vernisajul Expoziției aniversare a Meșterului Faur Victor Pelin, cu genericul „Comori spirituale cioplite în lemn” (12 februarie – 26 aprilie 2020). Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
Meșterul popular Victor Pelin este originar din or. Orhei și în prezent este locuitor al satului Bălțata, raionul Criuleni. Este cunoscut de circa 30 de ani în calitate de meșter iscusit în arta lemnului și conduce Centrul de meșteșuguri tradiționale „Victor Pelin” din satul Bălțata.

Prima lucrare a făcut-o dintr-o provocare – un suport pentru lumânări făcut din rădăcina unei vițe-de-vie. Originalitatea lucrărilor și stilul decorativ rafinat au fost apreciate în expoziții, fiind onorat cu multiple diplome de participare la diferite concursuri și expoziții. Etnograful Varvara Buzilă a apreciat stilul său de creație drept o „metaforă în lemn”. Lucrările create de Victor Pelin au reprezentat Republica Moldova la expoziții în Ucraina, România, Italia, Germania, Rusia, China etc. A fost menționat cu cele mai înalte distincții: Însemnul nominal „Omul Anului – 2013”; Medalia de Aur (2013, 2019) și Medalia de Argint (2017) obținute în cadrul Expoziției Internaționale „Infoinvent”.
În anul 2017, Meșterul popular a fost distins de Președinția Republicii Moldova cu Titlul Onorific „Meșter Faur”.

În anul 2017 el a participat la proiectul de conservare-restaurare a foișorului (Pavilionul muzical) din Grădina Botanică a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală – monument de categorie națională (construit în anul 1889, arhitect – Alexandru Bernardazzi), împreună cu specialiștii atelierului de restaurare al Muzeului.
În expoziție sunt etalate cele mai reprezentative lucrări decorative, ce întrunesc multiplele talente ale autorului: măiestria unui desenator și inventator iscusit, originalitatea gândirii și iscusința în arta cioplitului în lemn. Meșterul popular Victor Pelin este un creator recunoscut de trofee, pe care le confecționează la comanda multor instituții și personalități. În expoziție se distinge o gamă variată de trofee, schițate și realizate în anii recenți. De o incontestabilă valoare sunt blidarele, platourile decorative, ploștile, toate lucrate delicat, filigranat, și decorate adeseori cu motive tradiționale zonei noastre etnografice, cu simboluri vegetale, geometrice, antropomorfe etc. Alături de acestea se remarcă două lăzi de zestre, cu crestături mari, delicat lucrate, ce le conferă valoare artistică remarcabilă.

La fel sunt expuse obiecte decorative și utilitare, de la cele mici, de uz casnic (linguri, căni, sărărițe), unelte de lucru (fuse, suveici, furci, citoare), obiecte de cult (cruci, casete pentru Biblie), până la piese mari de interior (scaune, blidare, cuiere). O categorie aparte de obiecte o constituie jucăriile pentru copii, confecționate în tradiția clasică a genului, lucrate de autor cu multă căldură și grijă pentru educația copiilor preșcolari. O gamă importantă de obiecte etnografice au fost realizate pentru persoanele cu dizabilități de vedere, obiecte-cópii ale pieselor de patrimoniu, care pot fi atinse și cercetate de vizitatorii cu necesități speciale.

Pe durata expoziției, meșterul va prezenta un master-class în arta cioplitului în lemn,.
Vă așteptăm cu drag!
Intrarea liberă.

Расположение на карте

Авторизация

Пожалуйста, введите Ваш e-mail и пароль:

Экспресс Регистрация

Введите Ваш e-mail и пароль:
Ваш емейл уже зарегистрирован на Fest.md. Хотите соединить ваши учетные записи?