Teatrul "Alexei Mateevici"

Imagini

1 vot

Detalii

Tipul: Teatru

Informații de contact

Telefon: 022 232 358
Adresa: Chișinău, str. Alexei Şciusev 93

Descriere:

Teatrul „Alexei Mateevici” este o instituție publică, fondată de Ministerul Culturii în Republica Moldova, care are drept misiune promovarea artei teatrale lirice, dramatice și a educației non-formale pentru toate categoriile de public.

Primele reprezentații teatrale au loc în 1979, în cadrul Filarmonicii de Stat din Moldova, colectivul fiind ghidat de actorul și regizorul Andrei Vartic.

De-a lungul anilor, trupa teatrului a fost formată din actori precum: Nina Hasnaș, Rodica Alici, Eliza Bodean, Gheorghe Târțău, Vasile Cașu, Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ludmila Botnaru, Boris Bechet, Alexandru Grecu, Lina Mândru, Ion Popescu, Vitalie Rusu etc.

Din 1989, trupa de actori de pe lângă Filarmonica de Stat a Moldovei devine Teatrul de Stat „Alexei Mateevici”, atestat cu sediul pe strada Alexei Șciusev 93, unde se află până în prezent. Printre spectacolele montate în acea perioadă au fost: „Oameni, păsări și animale”, „Pânze la orizont”, „Halta viscolelor”, „Soacra cu două nurori”, „Oamenii de paie”, „Revine Marea Sarmațiană”, „Avatarii faraonului Tla”.

Funcția de secretar literar a fost deținută de nume mari din cultura națională, precum: academicianul Mihai Cimpoi, jurnaliștii Alexandru Buhanțov și Rodica Mahu, cineastul și poetul Anatol Codru.

Sediul TAM este un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În 1893, Zisko Aronovici a cumpărat de la licitaţia publică proprietatea privată care aparţinuse nobililor Egor, Dimitru şi Ivan Serbinos, care se afla în prima parte a Chişinăului, pe strada, nr. 73 (număr vechi), alcătuit dintr-o casă din cărămidă pe fundament din piatră, acoperit cu şindrilă, vechi şi perimat. La începutul secolului al XX-lea această proprietate imobiliară a fost cumpărată de către cetăţeanul de onoare prin ereditare a oraşului Chişinău, Gheorghe Pronin, care demolează vechile construcţii şi zidește o casă din piatră într-un etaj, ridicată pe un demisol, şi o atenansă nouă. Casa a fost arendată de Organizaţia Basarabeană a Judecătorilor de pace.

Este o construcţie rezultată din comasarea a două case de locuit, una dintre care aparținea, în 1940, lui D. Donica-Iordăchescu şi a doua, lui Blindstein, Finchelstein şi Orel.

Este o casă construită într-un nivel, ridicată pe un demisol înalt, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Fiecare imobil şi-a păstrat soluţia arhitecturală, spaţiul dintre imobilele comasate fiind completat cu zidărie şi dominat de un fronton triunghiular. Detaliile au fost simplificate, păstrându-se cordonul dintre soclu şi perete, friza netedă, intrarea înaltă. Interioarele au fost modificate pentru funcţii polivalente, utilizate de Teatrul „Alexei Mateevici”.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?
Evaluează localul