Spectacol "Steaua fără nume"

Imagini

Informații

Data: 27 Aprilie 2024, 18:00 Sâmbătă
Preț: 70 - 150 lei
Telefon Informații: 022 221 177
Evenimentele trecute
  • 15 Decembrie 2023, 18:00 Vineri
  • 14 Septembrie 2023, 18:00 Joi
  • 17 Iunie 2023, 18:00 Sâmbătă

Descriere

Dată jos din tren pentru că nu are bilet, Mona se trezește, singură, noaptea într-un orășel de provincie. Deși este îmbrăcată la modă, nu are bani și nu are unde să stea. Din fericire, un professor din localitate, Marin, o invită să stea la el acasă în timp ce el va merge să doarmă la un prieten.
Cu toate acestea, între ei se înfiripă o poveste de dragoste. Marin, un astronom pasionat, dezvăluie că a descoperit o stea care nu este marcată pe nicio hartă stelară. După o noapte minunată petrecută împeună, idila lor este în curând spulberată de sosirea iubitului Monei, Grig. Va alege Mona să se întoarcă la vechea ei viață din oraș sau se va mulțumi cu o viață mai liniștită cu Marin?
O lume imaginată de regizorul Alexandru Cozub, într-o scenografie de Iurie Matei. Personajele principale, Miroiu, timid și obsedat de cărți, Mona (Necunoscuta), răsfățată și zglobie, sunt întruchipați cu tandrețe, eleganță și pasiune de Ghenadie Gâlcă și Diana Decuseară. Spectatorii vor avea posibilitatea să-i vadă pe actorii: Petru Oistric jucându-l cu vervă pe țanțoșul și intransigentul Șef al gării; Iurie Focșa transpirând speriat în rolul Conductorului; Draga-Dumitrița Drumi adorabilă în rolul elevei neastâmpărate și curioase; Olga Guțu-Cucu creând un personaj comic, ridicol și totodată, sentimental și nefericit – Domnișoara Cucu; Nicu Suveică ilariant în pielea naivului profesor de muzică Udrea; Mihai Zubcu în rolul șmecherului și pofticiosului Ichim; Alexandru Pleșca impetuos în ipostaza lui Pascu, proprietar de magazin; Petru Hadârcă seducător în costumul arogantului și narcisicului Grig.

Mihail Sebastian, (pseudonimul lui Iosif Hechter), s-a născut pe 18 octombrie 1907 la Brăila. Studiază dreptul și filozofia la București. Din 1927 demarează colaborarea cu ziarul Cuvântul, iar din 1932 cu revistele Romania literara si Azi. Membru al Asociației Criterion înființate la București unde ii are colegi pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu si Constantin Noica.

Debutează în literatură cu volumul “Fragmente dintr-un carnet găsit” . A publicat romanele: “De două mii de ani” (1934), “Orașul cu salcâmi” (1935), “Accidentul” (1940).
Între 1935 și 1944, ține un jurnal intim, publicat postum abia in 1996.

Ca dramaturg, publică prima piesă de teatru “Jocul de-a vacanța” în 1939. I se interzice să mai practice jurnalismul și i se retrage licența de avocat pledant, conform legislației antisemite din România începutului anilor ’40.

Sub pseudonimul Victor Mincu publică piesa de teatru “Steaua fără nume”, premiera căreia are loc pe 1 martie 1944, la teatrul Alhambra din București.

Presa vremii a descris astfel evenimentul: “Autorul, Mihail Sebastian, se ascunde sub alt nume. Agenții “Siguranței” sunt în sala Alhambra, arhiplină de altfel. Nu a fost un succes, a fost un triumf!”.

Din dramaturgia scriitorului mai fac parte si piesele “Ultima oră” si “Insula”, cea din urmă rămânând neterminată, al treilea act fiind completat de prietenul său Mircea Ștefănescu.

Mihail Sebastian s-a stins în floarea vârstei pe 29 mai 1945 la București în urma unui accident rutier.

 

Regie: Alexandru Cozub
Scenografie: Iurie Matei
Costume: Tudor Andreev
Proiecție video: Ian Onică
Coloana sonoră: Alexandru Târșu

Data premierei: 9 Decembrie 2017
Dramă, Comedie / 2 h 40 min / Pauză: Da

TNME, Sala Mare

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?