Tosca

VOI MERGE 3

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 22 Noiembrie 2020, 17:00 Duminică
Preț: 50 - 200 lei
Telefon Informații: 060 889 089 / 068 999 608 (L-V, 09:00 - 17:00)
Evenimentele trecute
  • 5 Aprilie 2020, 17:00 Duminică
  • 24 Noiembrie 2019, 17:00 Duminică
  • 24 Ianuarie 2019, 18:30 Joi

Descriere

Operă în trei acte. de Giacomo Puccini.

Libretul operei Tosca are la bază piesa omonimă a lui Victorien Sardou, care tratează evenimentele istorice din Italia de la sfîrşitul secolului XIX. Conflictul dramatic esenţial nu este redat în opera lui Puccini cu destulă claritate, în schimb neasemuita bogăţie melodică a muzicii sale înscrie Tosca între capodoperele genului. G.Puccini a început să lucreze la piesă în 1896, şi abia în octombrie 1899, după trei ani de colaborare dificilă cu libretiştii Giusseppe Giacosa şi Luigi Illica, finisează opera. Premiera operei Tosca a cunoscut un mare succes. Lucrarea se înscrie în repertoriul permanent al teatrelor lirice, bucurîndu-se de o mare popularitate.

Dirijor: Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului

Libretul: Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa
După drama lui Victorien Sardou „La Tosca”
Regia: Eugen Platon, Artist al Poporului
Scenografia: Veaceslav Ocunev
Costume: Irina Press, Maestru în Artă
Regizor coordonator: Mihail Timofti, Maestru în Artă

Premiera mondială: 14 ianuarie 1900, Teatro Costanzi, Roma
Premiera la Chişinău: 28 aprilie 1962, Teatrul de Stat de Operă şi Balet
Premiera versiunii a doua: 9 ianuarie 1971, Teatrul de Stat de Operă şi Balet
Premiera versiunii curente: 21 mai 1989, Teatrul de Stat de Operă şi Balet
 
Opera se prezintă în limba italiană
Subtitrare în limba română

Piesa originală scrisă de Victorien Sardou a fost produsă în 1887 la Paris şi văzută de Giacomo Puccini în Milano, în 1887, cu Tosca jucată de Sarah Bernhardt. Puccini a cerut editorului său, Giulio Ricordi, să cumpere imediat drepturile de la Sardou, dar acestea au fost cumpărate abia în 1893 pentru a fi date unui alt compozitor, Alberto Franchetti. Illica a scris libretul său şi în octombrie 1894 Franchetti, Ricordi, Illica şi Giuseppe Verdi s-au întâlnit cu Sardou să-i prezinte libretul. Verdi a fost fascinat de această tragedie, dar a refuzat să compună muzica acetei tragedii dacă Sardou nu schimbă finalul.

După câteva luni, Franchetti a admis în cele din urmă că nu poate compune muzică pentru libretul inspirat de piesă, aşa că Giulio Ricordi i-a cerut lui Puccini să compună. Puccini se simţea încă ofensat şi doar intervenţia lui Verdi l-a convins să accepte. A început să lucreze la piesă în 1896, după ce a terminat Boema; Ricordi l-a pus pe Giusseppe Giacosa să lucre cu Luigi Illica pentru libret, însă munca lui Giacosa nu l-a mulţumit pe Ricordi, iar Giacosa a avut mai multe dispute personale cu Sardou. Şi Puccini a avut mai multe dispute cu Illica, Giacosa şi Ricordi la un loc. Ei au propus un „Latin hymn” triumfal pentru Actul III, dar Puccini i-a convins în cele din urmă să-l reducă la cele optsprezece măsuri din Trionfal... di nuova speme.

În octombrie 1899, după trei ani de colaborare dificilă, opera era gata. Fiindcă era o poveste despre Roma, s-a decis ca premiera să fie în cetatea eternă, la Teatrul Constanzi. O curiozitate notabilă a plutit în jurul acestei opere a cărei pregătire a fost atât de lungă şi problematică. Tosca a fost soprana română Hariclea Darclée, Cavaradossi a fost tenorul Emilio De Marchi iar Scarpia a fost baritonul Eugenio Giraldoni. Dirijorul a fost Leopoldo Mugnone. În public s-au aflat şi Regina Margherita, prim-ministrul Pelloux şi mulţi compozitori, printre care Pietro Mascagni, Francesco Cilea, Franchetti şi Sgambati.

Succesul a fost răsunător, chiar dacă diferenţa dintre atmosfera din Tosca şi Boema a fost una surprinzătoare.

Tosca a apărut pe locul 8 în lista celor mai jucate 20 de opere din America de Nord, într-un clasament realizat de Opera America.

 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?