Festivalul de Film Documentar "One World Romania"

Imagini

Video

Informații

Data: 15 - 16 Noiembrie 2014
Preț: Intrare liberă

Descriere

Festivalul de Film Documentar One World Romania ajunge la Chișinău.

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania s-a desfășurat și anul acesta la București, între 17 si 23 martie, cuprinzând peste 50 de filme documentare, majoritatea lor în premieră românească.

În perioada 15-16 Noiembrie festivalul ajunge și la Chișinău cu două filme documentare de excepție: "Bucureşti, unde eşti?" şi "Putin’s Games".

PROGRAM:

Sâmbătă, 15 noiembrie

ora 18:00

"Bucureşti, unde eşti?", 80 min (Regia: Vlad Petri).

  • După 23 de ani de la Revoluţie oamenii se întorc în stradă, recucerind spaţiul public. Vlad Petri le urmăreşte poveştile pentru o perioadă de 1 an, de la primele zile ale protestelor până în zilele Referendumului pentru demiterea preşedintelui. Acesta nu e un film didactic despre un fenomen politic, e o analiză a străzii pornind de la poveştile oamenilor, de la revendicările, dorinţele şi viziunile lor despre democraţie.


Duminică, 16 noiembrie

ora 18:00

"Putin’s Games", 90 min (Regia: Alexander Gentelev).

  • "E un adevărat cimitir, cel mai scump cimitir din lume", spune unul dintre nenumăraţii opozanţi ruşi ai Olimpiadei de la Soci. "E vorba despre o alegere personală: poţi deveni ori victimă, ori complice", comentează directorul Transparency International din Rusia. Cu săptămâni bune înainte de deschidere, Olimpiada de iarnă de la Soci era deja faimoasă ca proiect favorit - şi colosal - al preşedintelui Putin.

  • În "Jocurile lui Putin", israelianul de origine rusă Alexander Gentelev (Criminali respectabili, OWR 2011) investighează contextul Soci ca pe un microcosm al Rusiei contemporane, dezvăluind mita, corupţia, degradarea mediului şi violarea drepturilor omului din spatele Olimpiadei. Foşti locuitori ai oraşului, care şi-au pierdut casele, se plâng cu amărăciune de "Legea olimpică" aprobată de Parlamentul rus, care a permis ca orice proprietate desemnată ca "necesară pentru Olimpiadă" să fie naţionalizată. Oamenii de afaceri dezvăluie "taxa de corupţie" plătită oficialilor din Soci. Politicienii din opoziţie glumesc pe seama şoselei care a costat 8 miliarde de dolari - "trebuie că este acoperită cu caviar". În ciuda încercărilor făcute de autorităţi de a bloca filmul şi a interdicţiilor puse de Comitetul Olimpic Internaţional - fără material de arhivă despre olimpiadele precedente şi fără cuvântul "olimpic" în titlul filmului - Gentelev reuşeşte o investigaţie remarcabilă a unui sat olimpic devenit "sat Potemkin", unde constructorii luptă nu numai împotriva naturii ci şi impotriva propriilor semeni.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?