„Nicolae IORGA – „sămănătorul” de adevăr istoric”

Imagini

Informații

Data: 3 Iunie - 20 August 2021
Telefon Informații: 022 24 05 51

Descriere

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la inaugurarea expoziției de documente și publicații cu genericul „Nicolae IORGA – sămănătorul” de adevăr istoric”, prilejuită aniversării de 150 de ani de la nașterea istoricului, scriitorului, academicianului, omului politic Nicolae Iorga, una din figurile cele mai importante ale științei și culturii românești dintotdeauna.

În contextul reconstituirii unor pagini din istoria românilor, în oglinda documentelor aflate în patrimoniul instituției noastre, ne propunem să reflectăm asupra rolului istoric a marelui cărturar, a contribuției științifice, culturale, filosofice în formarea și dezvoltarea societății românești.

Expoziția propune o incursiune în istorie prin expunerea unor monografii, articole din edițiile periodice „Neamul românesc”, „Convorbiri literare”, semnate de „cel mai mare istoric și savant al României din toate timpurile”, cuprinde circa 300de titluri integrate în 6 compartimente, care oglindesc activitatea istorică, activitatea literară, rolul lui Nicolae Iorga în dezvoltarea culturii românești, cercetări istorice și opera despre Basarabia.

Printre exponate se regăsesc: „Schițe din literatura română” de Nicolae Iorga, editată la Iași în 1894; „Acte și fragmente cu privire la Istoria Românilor: adunate din depozitele de ms. Ale Apusului, doc. Culese din Berlin, anii 1768 – 1839”, editată la București în 1896; „Sate și Mănăstiri din România”, editată la București în anul 1905; „Istoria românilor în chipuri și icoane” editată în 1905; „Drumuri și orașe din România”, București, 1916 ș.a.

Printre invitați se vor regăsi: acad. Andrei EȘANU, dr. în istorie Valentina EȘANU, dr. în istorie Ion NEGREI, dr. în filologie Mariana COCIERU.
Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 20 august 2021, înspațiul expozițional, etajul I, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?