MĂSLINUL OGLINDIT

Imagini

Informații

Data: 11 Mai 2022, 14:00 Miercuri
Preț: Intrare liberă
Locul: str. Alexie Mateevici 79

Descriere

În cadrul „Miercurilor literare”, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” vernisează expoziția de carte, derulare de filme și evocări „Măslinul oglindit”. În amintirea scriitorului Ion VATAMANU la 85 de ani de la naștere.
Evenimentul va avea loc miercuri, 11 mai 2022, ora 14.00, în Sala de expoziții nr. 1, Casa cu tei a Fundației regale, str. Alexie Mateevici 79.
La eveniment vor participa membrii familiei lui Ion Vatamanu, scriitori, istorici literari, muzeografi, oameni de cultură. Intrarea este liberă.
 
Ion VATAMANU (n. 1 mai 1937, Costiceni, RSS Ucraineană – d. 9 august 1993, Republica Moldova) a fost poet și publicist, doctor în chimie, om politic din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Absolvent al școlii medie din satul Vancicăuți, regiunea Cernăuți (1954); studii superioare (1955-1960) la Universitatea de Stat din Chișinău, Facultatea de Chimie. Doctor în chimie (1971) cu o teză susținută la Universitatea din Liov, Ucraina. A activat un timp îndelungat în domeniul cercetărilor științifice chimice, publicând o serie de lucrări de referință. A fost unul dintre cei mai activi însuflețitori ai mișcării de eliberare națională a basarabenilor. În anii 1989-1991, împreună cu poeta Leonida Lari, a coordonat publicarea ziarului „Glasul”, primul ziar în grafie latină din perioada postbelică în Republica Moldova, tipărit în Letonia. În anii 1991-1993 a fost director al revistei „Columna”. În anul 1990 a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și a deținut funcția de președinte al Comisiei Parlamentare pentru Cultură și Culte. A semnat Declarația de Independență a Republicii Moldova

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?