Jucăria de Crăciun

Imagini

Informații

Data: 22 Decembrie 2021 - 31 Ianuarie 2022

Descriere

În data de 22 decembrie 2021, începând cu orele 13:00 Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în parteneriat cu meșterii populari, va fi gazda primitoare pentru copii, părinți și bunici, dornici de a cunoaște și a participa la atelierul magic de confecționare a jucăriilor tradiționale, ce împodobesc Pomul de Crăciun. Doritorii pot beneficia, timp de o oră la un master-class gratuit.
Sărbătorile de iarnă: Sfântul Nicolae, Ajunul Crăciunului și Nașterea Domnului Iisus Hristos, Anul Nou sau Sfântul Vasile – sunt sărbători pline de lumină, de bucurie, de împodobire a casei și a Pomului de Crăciun, de preparare a bucatelor și copturilor tradiționale, de întâlnire cu rudele și prietenii, de schimb de binecuvântări prin colinde, urături și sorcove. Deseori în casele sătenilor lipseau podoabele, globurile și betelile, iar unicele bucurii pentru copii erau gutuiele, merele și nucile. Totuși o mare așteptare pentru cei mici mereu au fost jucăriile. Confecționate din materialele ce se aflau în gospodărie: fibre vegetale, lut, metal, lână, hârtie și lemn, era materia primă pentru păpuși, îngerași, steluțe, clopoței, căsuțe și globuri pictate.
Asemenea piese veți putea admira în cadrul expoziției cu vânzare Jucăria de Crăciun, protagoniștii căreia vor fi meșterii populari Eugenia Moldovanu, Natalia Cangea, Andrei Sclifos, Ion Aștefănoaie, Ruslan și Lilian Scutelnic, începând cu orele 14.00
Obiceiul împodobirii Pomului de Crăciun datează din secolul al XVI-lea de la popoarele germanice, care decorau pinii și brazii cu fructe, biscuiți, lumânări și hârtie colorată. Cu timpul, acest obicei a intrat și în tradiția creștin ortodoxă. În România bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în Palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866. Mai târziu Pomul de Crăciun se împodobea cu globulețe de sticlă, beteală, bomboane de ciocolată și instalații luminoase.
Obiceiul de a folosi ca Pom de Crăciun un copac peren simbolizează dragostea eternă a lui Dumnezeu. Se crede despre brad că este un pom al vieții, datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos veșnic viu. Verdele este culoarea tinereții, a speranței, culoarea naturii, promițătoare de belșug. Luminițele pomului reprezintă stelele care sclipesc pe cer și dau speranța salvării sufletelor noastre, a vieții și luminii infinite. Acele bradului arată spre cer, simbolizând gândurile omului care se îndreaptă mereu spre Dumnezeu. Prin forma sa triunghiulară, bradul simbolizează Sfânta Treime, iar podoabele cu care acesta este împodobit, reprezintă belșugul și bucuria. Bradul împodobit se asociază cu tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte.
Vizitatorii se vor putea bucura de expoziția Jucăria de Crăciun până la data 31 ianuarie 2022.
Vă așteptăm cu drag!

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?