Expoziție de fotografie „Spațiul sacru al satului”

Imagini

Informații

Data: zilnic
Telefon Informații: (022) 244-002

Descriere

În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului din acest an, desfășurate sub genericul „Patrimoniu cultural și educație”, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în colaborare cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove vă invită marți, 22 septembrie 2020, ora 15.00, la vernisajul Expoziției de fotografie „Spațiul sacru al satului”. Expoziția propune spre perceperea publicului patrimoniul reprezentat de edificiile de cult, monumente importante, în care veacuri la rând comunitățile tradiționale și-au exprimat credința și afirmat educația în spiritul valorilor sociale consacrate.
Cele 60 de fotografii ale edificiilor de cult, reprezentative valoric pentru spațiul nostru cultural, au fost realizate de dr. Manole BRIHUNEȚ ca urmare a unor îndelungate cercetări de teren în localitățile Republicii Moldova. Aceste monumente sunt biserici de zid, dintre cele mai vechi păstrate în comunități, edificate în a II-a jumătate sec. XVIII – începutul sec. XIX. Expoziția reflectă tipologia acestor lăcașe de cult și varietatea structurală a acestora, pentru a se putea observa principiile și soluțiile lor arhitecturale ca un puternic demers al sacralității asupra modelării spiritualității și mentalității comunitare.
Aceste monumente sunt exemplare în sensul cultivării unui spirit educațional polivalent. La edificarea lor au fost utilizate materiale și tehnici locale, iar principiile constructiv-arhitecturale sunt de influență barocă și clasicistă, pătrunse prin filieră austriacă-transilvăneană și filieră ruso-poloneză, având și implicații ale elementelor autohtone. Ele sunt adaptate mediului natural și viziunii asupra lumii specifice comunităților locale. Prin ele au fost perpetuate în timp modele educaționale și comportamentale care au alimentat identitatea culturală a localităților.
Expoziția este un prilej de reflecție privitor la valoarea istorică și arhitecturală a bisericilor de zid din Republica Moldova și prezintă, în premieră, starea actuală a acestor monumente ecleziastice importante.
Adresa noasră: or. Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82,

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?