Expoziția „Șoapta armoniei...” 100 de ani de la nașterea artistului plastic Igor Vieru

Imagini

Informații

Data: 17 August - 26 Septembrie 2023
Preț: 10 lei
Telefon Informații: 022 244 325

Descriere

La 23 decembrie 2023 se împlinesc 100 de ani de la nașterea renumitului artist plastic Igor Vieru (1923-1988). Cu această ocazie, în cadrul sărbătorilor Naționale ale Republicii Moldova: Ziua Independenței și Ziua Națională „Limba Noastră”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu familia Vieru, organizează expoziția cu genericul „Șoapta armoniei...” 100 de ani de la nașterea pictorului Igor Vieru (1923-1988).
În expoziție sunt incluse o serie de picturi și ilustrații de carte semnate de Igor Vieru, precum și obiecte personale ale pictorului, păstrate în patrimoniul Muzeul Național de Istorie a Moldovei. O parte din lucrările de artă ale artistului au fost expuse în cadrul celei mai ample expoziții personale a lui Igor Vieru, găzduite de Muzeu în perioada mai-septembrie a anului 1988, la a cărei vernisare nu i-a fost dat să ajungă viu, stingându-se din viață la 24 mai 1988. Însă a fost petrecut în ultimul drum anume din acea expoziție, înconjurat de creația sa, de familie, prieteni și vizitatori ai Muzeului. Obiectele personale din expoziție sunt prezentate publicului larg pentru prima dată, acestora adăugându-li-se și o serie de fotografii oferite pentru expoziție de familia lui Igor Vieru.
Genericul expoziției actuale, a fost preluat din eseul Gânduri în pragul casei, semnat de Igor Vieru în anul 1981, unde printre altele, pictorul meditând asupra tendințelor contemporane de profanare a armoniei culorilor, specifice vechilor scoarțe, menționează că șoapta armoniei acestora a devenit un țipăt iritant, voind astfel să sublinieze importanța și necesitatea păstrării nealterate a artei noastre strămoșești.
În anul 2004, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost amenajată o altă expoziție dedicată marelui pictor: „Igor Vieru – necunoscut”, organizată și suținută financiar de fiul plasticianului - Roland Vieru, în cadrul căreia au fost expuse peste 800 de piese de pictură și grafică, aflate în colecția familiei.
Expoziția este structurată în două compartimente: obiecte personale și fotografii, tablouri și desene grafice ale pictorului Igor Vieru.
În primul compartiment sunt expuse decorațiile de stat și departamentale ale URSS și RSS Moldovenească, oferite pictorului întru recunoaștere meritelor sale și adeverințele acestora, fotografii, în care sunt redate crâmpeie din viața și activitatea lui Igor Vieru, mai multe obiecte personale, cum ar fi pălăria sa de paie, vioara, la care a cântat, valiza de pictură, o palitră de culori, un vas din pentru spălarea pensulelor, un covor din familie etc. Un loc central îl ocupă șevaletul lui Igor Vieru, pe care este etalat „Autoportretul” pictorului, creat în anul 1968.
În cel de-al doilea compartiment sunt etalate o serie de lucrări, printre care picturi în ulei pe carton cum ar fi „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, portretul lui Ion Creangă, bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, ilustrații în guașă pe hârtie pentru cartea-manual „Abecedar” din anul 1968, la care a lucrat împreună cu poetul Grigore vieru; desene grafice la cartea lui Mihai Eminescu „Călin”, decoruri pentru filmul „Podurile” de Vasile Pascaru din anul 1979, precum și ilustrații la carțile pentru copii „Guguță, căpitan de corabie”, „Soacra cu trei nurori” de I. Creangă, din anul 1955, „Povestea fulgilor de nea” de Grigore Vieru, din anul 1956 etc.
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 29 august 2023, ora 15.00.
Expoziția va putea fi vizitată de către publicul larg începând cu data de 17 august 2023 și până la 26 septembrie 2023, în holul de la etaj, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?