Expoziția pictorului Ion Theodorescu-Sion

Imagini

Informații

Data: 12 Iulie - 15 Septembrie 2024
Telefon Informații: 022 241 312

Descriere

Vineri, 12 iulie, ora 17.00, Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Fundația "Centrul Cultural Art Society", cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM),vă inaugura expoziția dedicată celebrului pictor român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939).
 
Expoziția reunește capodopere aflate atât în proprietatea statului, cât și în colecții private și aduce în prim-plan compoziții monumentale cu tematică neo-românească, portrete grandioase ale țăranilor și reprezentări ale femeilor înfățișate ca zeițe ale pădurii, precum și o diversitate de naturi statice bogate în detalii.
Unul dintre marii maeștrii ai artei românești, Sion a avut o puternică legătură cu Basarabia, fiind cunoscut ca salvator al Școlii de Arte Frumoase de la Chișinău. Mai mult decât o simplă prezentare a creației artistice a lui Sion, expoziția este o invitație spre explorarea realității românești din perspectiva unuia dintre maeștrii remarcabili ai artei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Ion Theodorescu-Sion, născut la Ianca, județul Brăila, se remarcă prin abordarea tematicilor și tehnicilor artistice într-un mod inovator, conectându-le cu realitatea românească a vremii sale. Cu o carieră complexă, Ion Theodorescu-Sion a studiat atât în România, cât și la Paris, experimentând o diversitate de stiluri artistice, de la impresionism la cubism.
Sion a avut și un rol important în conturarea identității naționale și promovarea valorilor românești, transpunând în artă nu doar frumusețea, ci și trăsăturile definitorii ale culturii și istoriei românești. Prin compozițiile sale monumentale și portretele țăranilor și femeilor, artistul surprinde și aspirațiile și idealurile care au marcat epoca sa. Art Safari i-a dedicat artistului o expoziție în 2023, la București.
Având o legătură strânsă cu Republica Moldova, Ion Theodorescu-Sion a fost un adevărat apărător al culturii și artei din această regiune. În 1921, când, pentru prima oară, artiștii basarabeni au fost invitaţi să participe la saloanele oficiale din București, Ion Teodorescu-Sion a fost impresionat de lucrarea lui Alexandru Plămădeală, „Disperarea”. S-a împrietenit cu artistul și a făcut tot ce a putut pentru a-l ajuta să salveze Școala de Arte Frumoase din Chișinău.
Ion Theodorescu-Sion s-a atașat definitiv de Basarabia când s-a căsătorit cu Elena Evreinov, elevă a Școlii de Arte din Chișinău.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?