Expoziţia "Natura. Omul. Cultura"
Imagini
Informații
Descriere
În conformitate cu Hotărârea Nr. 6 din 10.03.2020 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, privind evoluția situației epidemiologice și prevenirea infecției cu COVID-19, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a emis Ordinul nr. 293 din 10.03.2020, prin care se interzice organizarea și desfășurarea manifestărilor și evenimentelor din Muzee, în perioada 11 martie – 1 aprilie 2020, cu participarea unui număr mai mare de 50 persoane.
Termenul stabilit va putea fi revizuit, în funcție de situația epidemiologică din țară.
Astfel, anunțăm suspendarea vizitelor grupurilor de turiști, precum și a tuturor evenimentelor cultural-educative (vernisaje, ateliere, târguri) și științifice (conferințe, simpozioane, lecții etc).
Sălile expoziționale ale Muzeului rămân deschise și pot fi vizitate individual, cu respectarea măsurilor de protecție în spațiile publice.
Insistent rugăm, persoanele care au călătorit recent în țări cu grad sporit de risc, să se abțină de vizitarea Muzeului.
Activitățile planificate vor fi reprogramate.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
"Natura. Omul. Cultura" şi a fost realizată în anii 1988-1994, după concepţia elaborată de grupul de muzeografi, condus de Mihai Ursu şi a proiectului de design, elaborat de Lev Burman. Are o suprafaţă de 2000 m2
Este o expoziţie interdisciplinară care reflectă problema globală a interacţiunii dintre Om şi Natură în baza experienţei locale. Pornind de la ideea că Natura este mediu ambiant al oricărei comunităţi umane, iar cultura este o reflectare a experienţei de acomodare a omului la mediul natural, expoziţia demonstrează evoluţia valorificării resurselor naturale şi dezvoltarea culturii comunităţilor umane, care au populat spaţiul Pruto-Nistrean în diferite perioade istorice, denotă sinteza creatoare Om-Natură, transformarea Naturii, pe măsura cunoaşterii ei, calea dificilă a dezvoltării cunoaşterii, de la sacralizarea forţelor Naturii, până la dominarea lor consumatorică de către om. Expoziţia ilustrează, deasemenea, problemele dezvoltării etnosului şi a culturii tradiţionale în toată diversitatea ei, punându-se accentul pe a două Natură – cultură – creată de om. Demonstrând armonia Om-Natură, care este ilustrată prin capodopere ale artei populare ce reflectă frumuseţea mediului ambiant, paralel este propusă reprezentarea mostrelor reprobabile, rezultate ale atitudinii iresponsabile faţă de Natura înconjurătoare, care a dus la distrugerea echilibrului ei. Elucidând conflictele dintre Om şi Natură, Expoziţia propune câteva direcţii ale asanării lor în baza experienţelor avansate de utilizare economică şi raţională a resurselor naturale, sunt specificate, deasemenea, şi tendinţele de optimizare a valorilor societăţii.