Expoziția de ceramică decorativ-artistică

Imagini

Informații

Data: 23 Decembrie 2020 - 14 Februarie 2021
Telefon Informații: (+ 373) 022 23 88 68,

Descriere

Avem onoarea să Vă invităm la vernisajul Expoziției de ceramică decorativ-artistică „Poveste de Crăciun. Creații ale ceramiștilor Andrei și Victoria Sclifos”, ce va avea loc miercuri, 23 decembrie 2020, ora 15.00. Expoziția este organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
Artistul ceramist Andrei Sclifos este recunoscut prin stilul său inconfundabil de a da viață lutului, creând personaje din poveștile populare și piese decorative, cu măiestria unui pictor și ceramist desăvârșit, ce pune în aplicare vechile tehnici de olărit și noile metode moderne. Domnul Andrei Sclifos este membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova începând cu anul 1993. Doamna Victoria Sclifos, lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, artist plastic, în tandem cu soțul, contribuie la desăvârșirea tehnică și artistică a pieselor de ceramică. Andrei și Victoria Sclifos au fost înalt apreciați la expoziții internaționale din Franța, Italia, Turcia, Germania, Rusia, Belgia, China și România.
Impresionați de aspectul satelor românești, care au păstrat spiritul secolului al XIX-lea, și de personajele din poveștile lui Ion Creangă, ceramiștii Andrei și Victoria Sclifos au creat cele mai caracteristice figuri umane, ce se remarcă prin finețea executării și naturalismul viziunii artistice. În expoziție sunt prezentate lucrări de ceramică ce ilustrează o mahala a satului românesc în timpul iernii și o secvență din obiceiul „Colindatul lângă prispa casei”. Sculpturile și compozițiile decorativ-artistice de diferite dimensiuni impresionează prin diversitatea formelor și a decorului, dar mai ales prin emoțiile ce ne transmit personajele.
Familia de ceramiști Sclifos folosește lutul roşu, obținut prin ardere nereducătoare, și cele mai diverse tehnici de modelare și decorare a ceramicii. Este folosită tehnica de decorare prin angobare, pictura cu pensula, acoperirea cu diverse materiale precum glazura, emailul. Sunt folosite șamota, modelarea manuală și la roata olarului, incizia, sgraffito. Pictura și cromatica folosită se deosebesc prin simplitatea și căldura culorilor ce scoate în evidență culoarea naturală a lutului roșu.
Expoziția va fi deschisă pentru vizitare până în data de 14 februarie 2021.
Vă așteptăm cu drag!
or. Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, tel. (+ 373) 022 23 88 68,

 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?