Arme şi echipament militar - o evoluţie în timp

VOI MERGE 16

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 18 Noiembrie 2014 - 18 Mai 2021
Telefon Informații: 022 24-04-26

Descriere

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei deţine o colecţie impresionantă de piese de armament cu valoare tehnică, istorică şi artistică, capabilă să ilustreze evoluţia armelor pe plan european. Colecţia, constituită în a doua jumătate a secolului al XX-lea din descoperiri arheologice şi din donaţii, include peste 3000 de piese din cele mai vechi timpuri până în prezent, care acoperă aproape toată gama tipologică.

Pentru a crea o imagine cât mai amplă asupra întregului fond al patrimoniului mobil ce ţine de latura militară, expoziţia aduce în centrul atenţiei publicului armele şi echipamentul militar. Sunt prezentate toate tipurile de arme din colecţia muzeală – occidentale şi orientale, albe şi de foc, de ofensivă şi de apărare individuală –, o bună parte dintre care se expun pentru prima dată. Prezentarea este făcută în ordinea evolutivă, din punct de vedere cronologic şi tipologic, şi reuneşte o selecţie de peste 600 de piese reprezentative din această colecţie.

Sub aspect cronologic, în expoziţie sunt înşiruite arme preistorice (din paleolitic, eneolitic, epoca bronzului, epoca timpurie a fierului), antice şi romane, arme din evul mediu, din perioada modernă şi contemporană.

Ca tipologie, sunt expuse: arme albe (de lovire, aruncare, tăiere şi împungere), arme de foc (regulamentare, de vânătoare şi civile) şi arme de apărare individuală.

Alături de arme, expoziţia mai cuprinde două mulaje de cavaleri medievali în armură, piese de echipament (banduliere, cartuşiere şi tocuri de pistoale din secolele XVIII-XX), piese de vestimentaţie din secolele XIX-XX, echipament şi vestimentaţie reconstituite sau reale de grenadier şi de cuirasier rus (mijlocul sec. XIX), de ofiţer de roşiori român (1934), de ofiţer din Armata Naţională a Republicii Moldova (1994). Gravurile, picturile şi fotografiile complinesc expunerea cu tipuri de militari din diferite perioade (în vestimentaţie specifică) şi cu scene din bătălii.

 

 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?