100 cele mai bune afișe 20

Imagini

Informații

Data: 28 Octombrie - 21 Decembrie 2021
Telefon Informații: 022 241 312

Descriere

100 cele mai bune afișe 20 / 100 beste Plakate 20
Centrul Cultural German Akzente / Goethe-Zentrum în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei vă invită și în acest an la expoziția „100 cele mai bune afișe 20“ din Germania, Austria și Elveția, care va fi expusă la Chișinău, în cadrul Muzeului Național de Artă al Moldovei în perioada 28.10. – 21.12.2021. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 28.10.2021, ora 16:00.
„100 beste Plakate“ este o expoziție rezultată în urma unui concurs, care reflectă o cultură a afișului multifațetată în aceste trei țări, unde designul de afiș este studiat la un nivel înalt și a câștigat de-a lungul anilor notorietate.
Istoria concursului începe în anul 1966, când pentru prima dată au fost desemnate și expuse cele mai bune afișe ale anului în Republica Democrată Germană (DDR). În anul 1980 concursul primește titlul de “100 beste Plakate”. Ulterior este fondată o asociație cu același nume de către un grup interesat în arta grafică și designul grafic din Germania, Austria și Elveția cu scopul de a crește interesul public față de un design grafic calitativ, în mod special, cel al afișului. Prima ediție ce marchează această colaborare în spațiul germanofon are loc în anul 2002.
Pe parcursul anilor, concursul capătă un interes internațional tot mai larg, expoziția călătorind în diferite orașe ale lumii. Expoziția a fost prezentată în orașele Berlin, Essen, St. Gallen, Luzern, Seoul, Viena și în multe alte locații, ajungând și la Chișinău.
Selecția anului 2020 cuprinde 100 cele mai bune afișe: 43 - Germania, 50 – Elveția, 7 - Austria, selectate și premiate de către un juriu internațional de experți.
Acestea sunt clasificate în 3 categorii:
A - 75 - afișe publicitare pentru domeniile: economie, cultură și societate.
B - 8 - afișe de auto-promovare, de autor sau experiment.
C - 17 - afișe realizate de studenți sub îndrumarea școlii/ universității.
În total, la concurs au participat 600 de persoane cu 1.973 de afișe. Afișele selectate în cadrul concursului sunt incluse ulterior în colecția Deutsches Plakat Museum din Essen și MAK – Muzeul pentru Artă Aplicată din Austria.
Arhiva „100 beste Plakate” poate fi accesată aici: https://100-beste-plakate.de/archiv-plakate
Afișe animate
Și în cadrul ediției din acest an, afișele premiate sunt prezentate prin Realitatea Augmentată, în colaborare cu echipa Artivive din Viena, Austria.
Astfel, cu ajutorul aplicației Artivive, disponibilă pentru iOS și Android, vizitatorii pot anima afișele câștigătoare prin AR.
Instrucțiuni de activare:
1. Instalați aplicația Artivive în telefon din Google Play/App Store
2. Căutați afișele cu iconul “A” (Artivive)
3. Deschideți aplicația și focusați cu camera motivele din afiș.
Expoziția „100 cele mai bune afișe 20” este organizată la Chișinău de către Centrul Cultural German Akzente / Goethe-Zentrum în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, cu sprijinul Goethe-Institut România.
Eine Ausstellung des 100 Beste Plakate e.V. in Zusammenarbeit mit dem Deutschen Kulturzentrum AKZENTE / Goethe-Zentrum Chișinău, dem Goethe-Institut Bukarest und dem Nationalen Kunstmuseum der Republik Moldau. https://100-beste-plakate.de

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?