Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor

Imagini

Informații

Data: 16 - 18 Mai 2020
Preț: Intrare liberă

Descriere

O serie de evenimente online dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2020, vor fi organizate în perioada 16-18 mai.

Cu această ocazie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei va lansa în data de 16 mai, turul 3D al muzeului, datorită căruia publicul interesat va putea vizualiza online colecțiile instituției.

Muzeul Național de Artă al Moldovei va vernisa, în regim online, expoziția temporară „Lazăr Dubinovschi, sculptură” și „Victor Ivanov, grafică – 110 ani de la naștere”. Expoziția va putea fi vizitată și la sediul muzeului, pină pe data de 21 iunie.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) va organiza concursul de ghicitori pentru copii „Cunoașteți natura!”. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a instituției. Participanții la concurs vor putea răspunde la întrebări prin intermediul comentariilor. Primii trei învingători, cu vârstă de până la 15 ani, vor primi diplome de participare și surprize din partea organizatorilor.

De asemenea, pe site-ul MNEIN vor fi disponibile fișe de colorat pentru copii, conținând motive de pe scoarțele tradiționale.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” va plasa pe pagina de Facebook și canalul de youtube al instituției informații din istoria muzeului.

Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, prin intermediul paginii de Facebook, va plasa mai multe materiale video privind istoria muzeificării Orheiului Vechi și procesul de înscriere a acestuia în Lista Indicativă UNESCO a patrimoniului universal, peisajele, arhitectura populară, colecții etnografice și arheologice, expoziții, relația muzeului cu publicul etc. Publicul va putea realiza un tur virtual de cunoaștere a pensiunilor rurale din satele din împrejurimi, precum și produsele turistice pe care le oferă.

Muzeul de istorie a orașului Chișinău va vernisa în regim online expoziția-concurs de artă vizuală „Arta și mitopoetica orașului”. De asemenea, va fi lansat proiectul „Descoperă Muzeul orașului Chișinău”, în cadrul căruia vor fi prezentate, prin intermediul a mai multor spoturi video cu durata de 5 minute, expozițiile instituției, filmate în sediul Turnului de Apă. Acestea reprezintă expoziția permanentă amplasată în 4 săli expoziționale.

În acest an evenimentul se desfășoară sub genericul „Muzeele pentru egalitate: diversitate și incluziune”.

Programul integral al evenimentelor online dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2020.

Evenimentul, organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu instituțiile muzeale, are ca scop sporirea interesului față de colecțiile muzeelor, dar și sensibilizarea societății în privința problemelor cu care se confruntă instituțiile muzeale.

Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în 1977, la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind marcată anual pe 18 mai. Din 2014, în Republica Moldova evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care și-a propus prin această acțiune extinderea evenimentului la nivel de republică.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?