Spărgătorul de Nuci, balet de Piotr Ceaikovski - ONLINE

Imagini

Informații

Data: 21 Martie 2021, 17:00 Duminică
Locul:Online

Descriere

Libretul: Iurii Grigorovici
după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E.T.A. Hoffmann „Spărgătorul de nuci și Regele șoarecilor”
Scenariul: Marius Petipa
Coregrafia: Iurii Grigorovici (Moscova)
Scenografia: Semion Virsaladze (Moscova)

 
Premiera mondială: 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din Petersburg.
Premiera la Chişinău: 31 decembrie 1977, la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă şi Balet.
Premiera versiunii curente: 20 februarie 1998, la Opera Naţională a Republicii Moldova
Durata spectacolului: 1h 30 de min (fără pauză)
 
ACTUL I
Acţiunea se desfăşoară într-un mic orăşel din Germania. În casa domnului Stahlbaum domneşte atmosfera de sărbătoare din ajunul Crăciunului. Părinţii fac ultimele retuşuri la pomul de iarnă, aşezând lângă el cadourile pentru copii. Se aprind beculeţele şi se deschide uşa. Marie şi Fritz, copiii domnului Stahlbaum dau buzna în cameră. Îi urmează verii şi verişoarele cu părinţii lor. Copiii se aşează în rând şi încep un marş voios.
După dansul adulţilor, vine şi unchiul Drosselmeyer, care este naşul micuţilor Fritz şi Marie.
Acesta este aşteptat cu nerăbdare, căci le aduce copiilor, de fiecare dată, surprize neobişnuite. Nu-i va dezamăgi nici acum. El le-a pregătit un cadou nemaipomenit, un Spărgător de nuci, o păpuşă nostimă, care cu uşurinţă sparge nucile. La început copiii se bucură, apoi încep să se certe din cauza cadourilor. Fritz câştigă disputa, iar Marie izbucneşte în lacrimi. Pentru a o consola, unchiul Drosselmayer îi dă fetei Spărgătorul de nuci. Fritz îl azvârle râzând şi îl strică, în timp ce Marie îl consolează. S-a făcut târziu. Mama îi trimite pe copii la culcare. Musafirii se retrag. Marie îşi ia rămas bun de la Spărgătorul "bolnav" şi copiii se duc la culcare.
După puţin timp, Marie se întoarce în camera festivă. Adoarme în fotoliu şi astfel evenimentele acestei seri continuă.
În lumina lunii, pomul de Crăciun, devine tot mai mare, ocupând o mare parte a camerei. Aici domneşte o atmosferă fantastică şi misterioasă. Apare Drosselmeyer, care nu este doar naşul lui Fritz şi Marie – el se transformă într-un adevărat magician. La un simplu gest al mânii lui, totul în jur învie: pereţii se dau în lături. Treptat, jucăriile prind viaţă şi încep a creşte. Subit, din toate părţile, îşi face apariţia o armată întreagă de şoareci conduşi de regele lor şi se apropie de fată. Ea, înfricoşată, îi goneşte. Păpuşile sunt agitate şi speriate. Atunci se trezeşte Spărgătorul de nuci care, datorită ingeniozităţii şi vitejiei sale, alături de soldaţii de plumb, se luptă cu şoarecii. Bătălia nu e deloc uşoară şi Spărgătorul pare să cedeze. Marie intervine cu o lumânare aprinsă, pe care o aruncă şi reuşeşte să învingă armata de şoareci. Câmpul de luptă rămâne pustiu. Spărgătorul de nuci stă întins jos fără suflare. Marie şi păpuşile îi sar în ajutor. Dar iată că se întâmplă o minune ... În faţa lui Marie, păpuşa - Spărgător de nuci se transformă într-un prinţ frumos. El se apropie de ea. Marie şi prietenii săi se pomenesc sub bolta cerului înstelat, lângă Pomul de Crăciun. Fulgii de nea se rotesc într-un dans feeric. Marie şi prinţul aşezaţi într-o luntre magică, pornesc spre steaua miraculoasă din vârful pomului. Prietenii îi însoţesc.
ACTUL II
Marie şi prinţul plutesc în luntrea magică prin împărăţia verde a Pomului de Crăciun. Împreună cu ei, călătoresc şi prietenii lor. Tot mai aproape este steaua miraculoasă. Visul este aproape realizat...
Pe neprins de veste, ei sunt atacaţi din nou de Regele Şoarecilor cu armata sa. Prinţul se avântă din nou în luptă. Toţi urmăresc speriaţi lupta. Prinţul răpune duşmanul.
Prietenii sărbătoresc victoria. Păpuşile dansează. Lumânările sclipesc tot mai mult, Pomul învie. Şoarecii răi sunt învinşi! În sfârşit, Marie şi Prinţul ajung la Castelul trandafirilor din Împărăţia dulciurilor. Prinţul-spărgător povesteşte Zânei dulciurilor şi suitei acesteia întâmplarea, subliniind intervenţia curajoasă a Mariei împotriva regelui şoarecilor. Tânăra pereche este cinstită cum se cuvine de întreaga curte împărătească. Cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniol, arab, chinezesc, rusesc, italian, francez etc. Marie şi Prinţul execută un pas-de-deux magnific, apoi toată suflarea se angrenează în marele Vals al florilor din final.
Ce păcat că totul a fost doar un vis!
A trecut Noaptea de Crăciun, iar odată cu ea şi cele mai frumoase iluzii... Marie, care trăise un vis de poveste, stă acasă lângă Pomul de Crăciun, iar în braţe ţine păpuşa – Spărgătorul de nuci

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?