LA SYLPHIDE

Imagini

Informații

Data: 9 Aprilie 2023, 17:00 Duminică
Preț: 100 - 300 lei
Telefon Informații: 022 24 51 04
Evenimentele trecute
  • 8 Aprilie 2023, 17:00 Sâmbătă
  • 26 Martie 2023, 17:00 Duminică
  • 25 Martie 2023, 17:00 Sâmbătă

Descriere

Balet în două acte de Herman Levenskiold

Coregrafia clasică: August Bournonville
Coregraf coordonator: Anastasia Homițcaia, Artist al Poporului
Pictor scenograf: Iurie Matei, Artist al Poporului
Pictor de costume: Alina Rotaru

Conducerea muzicală: Svetlana Popov, Artist al Poporului
Mediatori de balet:

Anastasia Homițcaia, Artist al Poporului
Ludmila Cerececea
Igor Gherciu
Cristina Rusu

 

Roluri și interpreții:

Sylphide -Anastasia Homițcaia, Artist al Poporului
James – Alexandru Balan, Maestru în Artă
Effie – Vioroca Chiriac
Gurn Vasili Bogdan
Madge, vrăjitoarea – Tudor Tudose, Maestru în Artă
Bărbatul în vârstă – Mihai Slusari
Tinerii – Andreas Beghean
Vasile Furdui
Eugeniu Cojocari
Ion Moșneaga
Fetița – Loredana Condrat
Anne, mama lui James - Cristina Rusu
Nancy, prietena lui Effie – Veronica Slonovscaia
Muzicanții - Vlad Ceban, Richard Antoniuc, Maxim Rubanovici

La Sylphide este considerat unul dintre cel mai vechi balet romantic din lume. Coregrafia lui Bournonville este singura versiune despre care se știe că a supraviețuit

 
Rezumat
Povestea lui La Sylphide îl privește pe un tânăr scoțian, James, care este pe cale să se căsătorească cu Effie. În dimineața zilei nunții, James moțește pe un scaun lângă foc, când o Sylphide apare lângă el și îl trezește cu un sărut aerisit. Ea dansează pentru el înainte de a dispărea pe horn.
 
În timp ce își salută minunata mireasă și prietenii ei, James încearcă să uite încântătoarea Sylphide. Printre vecini James are un rival, vărul său Gurn, care este și foarte îndrăgostit de Effie. În timpul pregătirilor pentru nuntă o bătrână ghicitoare, Madge, intră și se ghemuiește în fața focului, încercând să se încălzească. James îi ordonă să iasă din casă, dar Gurn se împrietenește cu ea și îi oferă ceva de băut. Madge citește palma lui Effie și profetizează că tânăra nu se va căsători niciodată cu James, ci va deveni soția lui Gurn.
 
Când James, nedumerit și deranjat, rămâne din nou singur, Sylphide apare la fereastră. Ea încearcă să-l convingă să o urmeze până în pădurea în care locuiește. Gurn se întoarce la timp pentru a-l vedea pe James urmărind aerul gol. El aleargă să aducă martori la comportamentul neregulat al lui James.
 
Încep festivitățile, iar oaspeții dansează o mulinetă scoțiană emoționantă. În mijlocul acestui dans zguduitor, Sylphide zboară prin cameră, invizibilă pentru toți, în afară de James. El își abandonează partenerul pentru a o urma, dar ea a dispărut. În sfârșit, totul este pregătit pentru ceremonie. James ține în mână
 
inelul cu care urmează să se căsătorească cu Effie când Sylphide reapare și o prinde rapid. O urmărește afară din casă și în pădure. Între timp se beau toasturi, dar când Effie se întoarce să atingă paharele cu James, el nu este acolo. Ea se prăbușește în lacrimi în timp ce Gurn, jubilat, îi conduce pe ceilalți bărbați în căutarea mirelui dispărut.
 
Al doilea act se deschide pe o scenă de pădure. Madge și demonii grotesti care îi sunt însoțitori pregătesc o băutură otrăvitoare în care înmoaie o eșarfă. Cu el, Madge plănuiește să-și facă răzbunare pe James.
 
Vrăjitoarele dispar, iar ziua se deschide pe o încântătoare vale de pădure. Există un dans al multor silfide și apoi dispar. Sylphide intră, urmat de James. Ea îi spune că aceasta este casa ei; ea îi aduce căpșuni sălbatice să mănânce, apă rece de izvor de băut și plutește până la ramura unui copac pentru a-i arăta un cuib de pasăre. Dar când el încearcă să o captureze și să o țină în brațe, ea îi scapă din strânsoare și zboară departe. El încearcă să urmeze.
 
Gurn și ceilalți invitați la nuntă sosesc, căutându-l pe James. Gurn găsește jacheta lui James, dar la sfatul bătrânului Madge, el o ascunde și îi spune lui Effie că nu a găsit nicio urmă a logodnicului ei. Ea ascultă fără tragere de inimă costumul înflăcărat al lui Gurn. Ei abandonează căutarea lui James. James se întoarce în vale, nemulțumit din cauza evazivității Sylphide. Vrăjitoarea se apropie și îi oferă eșarfa magică, promițându-i că, cu ajutorul ei, va putea captura fragila creatură și o va ține aproape pentru totdeauna.
 
Când Sylphide reapare, James scoate vălul de gossamer. Cu o încântare copilărească, ea sare să-l prindă în timp ce el o aruncă în aer. El jură că o va avea dacă va îngenunche și promite că va rămâne mereu cu el. În timp ce ea acceptă fericită, el îi împletește eșarfa otrăvită în jurul umerilor ei. Aripile ei cad încet pe pământ.
 
James încearcă să o consoleze, dar este prea târziu. Ea moare în brațele surorii ei, Silfe. În timp ce o poartă în sus, dincolo de vârfurile copacilor, procesiunea de nuntă a lui Effie și Gurn trece în depărtare. James cade inconștient. Bătrâna vrăjitoare Madge este lăsată singură, exultante de triumful ei.
 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?