CRONICA: Festivalul Internaţional Ethno Jazz 2010 - Ziua 1

Data: 23 - 26 Septembrie 2010

Descriere

Ediţia a noua a Festivalului International Ethno Jazz, cel mai aşteptat eveniment din lumea jazz-ului în Moldova, a fost lansată pe 23 septembrie în incinta teatrului "Mihai Eminescu" din Chişinău. Avînd un public deja fidel, sala a fost în astă seara arhiplină.
Pentru început, pe scenă a urcat Anatol Ştefăneţ, liderul trupei "Trigon" şi unul dintre organizatorii festivalului, cu un cuvînt de deschidere a festivalului.

Cie Trio D'en BasPrimii au evoluat trio-ul francez "Cie Trio D'en Bas". Cîştigători ai concursului "Jazz Migration 2010", ei şi-au început recitalul într-un mod pe cît de original, pe atît şi de amuzant – solistul avînd în mînă un reportofon audio care reda un discurs de prezentare a trupei înregistrat în prealabil de către solistul, Arnaud Rouanet, în limba română. Prima piesă interpretată a fost o adaptare interesantă şi amuzantă a "Valsului Primăverii" (piesă simfonică compusă de către J.Strauss), cu suplinirea şi adăugarea diverselor elemente de jazz, precum şi ritmuri de samba, finisîndu-se cu un pasaj violent.

Cie Trio D'en Bas"Şi acum va urma – jazz-ul!" a exclamat Arnaud Rouanet, liderul trupei, în franceză, şi, schimbînd clarinetul pe saxofon, a început următoarea piesă. Dar şi aici muzicanţii au reuşit să impresioneze publicul cu – Arnaud înterpretînd o secvenţă din cîntec la vase metalice roşii! În timpul piesei a 3-a, solistul trupei "Cie Trio D'en Bas" a reuşit din nou sa improvizeze ceva mai special şi anume: să cînte la saxofon cu un buchet de flori, primit de la cineva din public, pe care l-a plasat în tubul instrumentului. Recitalul trupei "Cie Trio D'en Bas" a fost finisat de un cîntec de leagăn care i-a impresionat pe cei prezenţi prin notele calmante ale pianului digital.

Cie Trio D'en BasCie Trio D'en BasCie Trio D'en Bas
În imagini: Cie Trio D'en Bas

A doua formaţie care a ieşit pe scenă era "Shahab Tolouie Trio", a cărei solist, Shahab Tolouie, este originar din Iran, ceilalţi membri fiind din Cehia. Deşi numele trupei sugerează un Trio, pe scenă au ieşit 4 muzicanţi. Piesele interpretate de ei erau o combinaţie de jazz şi flamenco, ritmuri şi versuri orientale cîntate cu o voce puternică de către Shahab. De asemenea, publicul a avut ocazia de a savura nu numai solo-urile generoase la instalaţia de percuţie, dar şi evoluarea vituoasă a liderului trupei la chitară. Muzicanţii din "Shahab Tolouie Trio" au fost placut surprinşi de publicul care nu contenea în aplauze la sfîrşitul recitalului, iar înainte de a cînta ultima piesă, Shahab a mulţumit celor prezenţi în sală pentru căldura cu care aceştia i-au primit.

Shahab Tolouie TrioShahab Tolouie TrioShahab Tolouie TrioShahab Tolouie TrioShahab Tolouie TrioShahab Tolouie Trio
În imagini: Shahab Tolouie Trio


Video: Cie Trio D'en Bas

Video: Cie Trio D'en Bas

Video: Cie Trio D'en Bas

Video: Cie Trio D'en Bas


Video: Shahab Tolouie Trio


Video: Shahab Tolouie Trio


Video: Shahab Tolouie Trio


Video: Shahab Tolouie Trio

Video: Shahab Tolouie Trio

Video: Shahab Tolouie Trio

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?