Zdob și Zdub

Imagini

Video

Informații

Nume:Zdob și Zdub
Evenimente trecute:Hramul Orașului Chişinău!

Zdob şi Zdub este o formaţie de muzică rock din Republica Moldova.

Înfiinţată în 1994 de un grup de amici din oraşul Străşeni, Republica Moldova, Zdob şi Zdub combină mai multe stiluri muzicale.

Zdob şi Zdub a reprezentat de trei ori Republica Moldova la concursul muzical Eurovision.

De-a lungul timpului Zdob şi Zdub a cântat în deschiderea unor concerte cu formaţii şi artişti de renume mondial, precum sunt Red Hot Chili Peppers, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Biohazard, Rollins Band, Rage Against The Machine, Soulfly, The Garbage, Fun Lovin' Criminals, Linkin Park ş.a.

Zdob şi Zdub a înregistrat unele piese şi a cântat live cu interpreţi de folclor, artişti ca Vasile Dinu (MC Vasile, din România), Surorile Osoianu (Moldova), Trio Erdenko (Rusia) ş.a.

Zdob şi Zdub a fost invitată să participe într-o serie de proiecte, unul dintre ele fiind Linz Europe Tour 2007-2009 - un proiect cultural european care a întrunit artişti din ţările dunărene. Ca rezultat au fost lansate piesa-colaborare dintre Hubert von Goisern, liderul Linz Europe Tour, şi Zdob şi Zdub, plus ultimul album, numit „Ethnomecanica” (Lavine/Sony Label).

Zdob şi Zdub a reprezentat Republica Moldova la concursul muzical Eurovision 2005, unde s-a clasat pe locul 6.

În octombrie 2010 trupa a lansat un album în limba rusă, numit „Beloe Vino/Krasnoe Vino” (din rusă – „Vin alb/Vin roşu”). Pe parcursul unei perioade îndelungate, cu ocazii diferite au fost înregistrate piese care, la fel, din varii motive, nu au fost lansate. Acum sunt aduse sub o copertă. Albumul conţine câteva colaborări, versiunea rusească a unor piese proprii şi cover-uri.

În 2011 a participat din nou la Eurovision unde a juns pe locul 12. În ianuarie 2012 Zdob şi Zdub a lansat, sub egida casei de discuri germane Asphalt Tango Records, un album în limba engleză, intitulat „Basta Mafia!”. Pentru prima oară formaţia a colaborat cu un producător străin, Marc Elsner. Albumul a fost înregistrat atât la Chişinău, în „Cuibul Studio”, cât şi în Germania, la Headroom Studio. În perioada februarie-martie 2012 trupa s-a aflat într-un turneu de promovare al noului album prin cele mai mari importante oraşe din Germania, Austria, Ungaria, Elveţia şi Danemarca. S-a realizat şi o versiune adaptată pentru publicul din România şi Republica Moldova şi a fost lansată de către MediaPro Music în primăvara 2013. Noua versiunea a albumului „Basta Mafia!” a fost prezentată publicului din România în cadrul unui concert desfăşurat la Hard Rock Cafe Bucureşti.

La 21 mai 2013, a fost prezentată şi publicului din Republica Moldova versiunea dată a albumului, la Teatrul „Eugène Ionesco” din Chişinău, în cadrul unui show grandios „Moldovenii s-au născut” – titlul primului single de pe album, pentru care a fost filmat şi un videoclip.

În anul 2022 Zdob şi Zdub a reprezentat Republica Moldova pentru a treia oară la concursul muzical Eurovision. De data aceasta s-a clasat pe locul 7.

Acest articol folosește material din articolul Wikipedia Zdob și Zdub, care este publicat sub licența Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?