DOGGY
Imagini
Informații
Descriere
Adolescenții par că vorbesc altă limbă? Familia ta e un teritoriu necunoscut? Părinții par să nu te înțeleagă? Atunci, hai la „Doggy” – spectacolul care pune sub reflector exact ceea ce simți, dar nu știi cum să spui. Doggy sau singur pe lume… chiar dacă ai un sat întreg de neamuri. Un spectacol în care toate personajele sunt niște DOGGY.
O clasă de elevi vine în scenă și se „povestește”. Fiecare are o istorie, o traumă, un vis. Ei aduc o polemică socială și o dilemă individuală: școala este un templu sacru sau un loc cotidian al devenirii? Familia mai rămâne a fi celula sănătoasă a societății? Există copii dificili sau doar situații dificile în care sunt abandonați minorii? Întâmplările ordinare ale școlii capătă, la un moment dat, semnificații care configurează un portret de grup al familiei, al sistemului educațional, al întregii societăți. Profesoara, elevii, indivizii care populează un univers al tranziției – iată spațiul uman al reprezentației. Unul dinamic, viu și transformator.
Un spectacol în care toate personajele sunt niște DOGGY. Traumele copilăriei, ale școlii, ale vieții mature generează lipsa de reziliență. Spectatorul descoperă oameni care ajung să nu își conștientizeze existența emoțională, ideatică, comportamentală. Actorii sunt vocile care „strigă” aceste dureri colective, le verbalizează ca o portavoce a unei lumi în care copilul este lipsit de fericire. Migrația, mita, iresponsabilitatea, imaturitatea – iată coordonatele acțiunii.
Regizoarea explorează conceptul autoarei de „corupție iluministă”, acea situație în care intențiile nobile ale idealului educațional cad în practicile infernale ale abuzului.
Finalul aduce speranța schimbării sociale.
Premiile volumului „Doggy” (ARC, 2023):
Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova la categoria Cartea pentru Copii și Tineret, Chișinău, 2024.
Premiul Cartea Anului în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, Secția Națională a IBBY (International Board on Books for Young), Chișinău 2023.
Dosar critic:
„Răzbătând totuşi în lume, adultul Andrei Mătăsaru, devenit medic veterinar prin propria străduinţă, îşi schimbă însă porecla din copilărie în vocaţie… Maria Pilchin a scris o istorie tristă, care poate o să vă facă să plângeţi, dar cu final aproape fericit” – criticul Eugen Lungu.
„Ador cum scrie. Iar noua ei carte DOGGY – o nuvelă pentru copii și adolescenți – este admirabilă. Parcă ar fi ruptă din viață” – prozatorul Dumitru Crudu.
„Doggy pare o parabolă a maturității interioare a protagonistului prins în mrejele unui conflict profund al întregii societăți” – criticul Nadejda Ivanov.