Victor Rotaru: Reflecții în Culori

Imagini

Informații

Data: 21 Septembrie - 21 Octombrie 2023

Descriere

Victor Rotaru: Reflecții în Culori   
21 septembrie – 21 octombrie 2023

În data de 21 septembrie, în Sala nr. 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei va avea loc vernisarea unei expoziții unice, intitulată „Victor Rotaru: Reflecții în Culori” care cuprinde un număr impunător de picturi ale artistului plastic, colectate și păstrate de către familia Cliucinicov, majoritatea dintre care vor fi expuse publicului larg în premieră.
Victor Rotaru (1949-2020) este un nume proeminent în lumea artei moldovenești. Încă de la o vârstă fragedă, s-a manifestat ca o fire artistică, descoperindu-și talentul deosebit la desen. Cu toate că aveau în față un viitor artist promițător, vremurile în care a crescut erau marcate de cerințele strict ideologice ale realismului socialist, imperativ în perioada sovietică.
Cu toate acestea, Victor Rotaru a ales o cale mai puțin convențională. În loc să se alăture mișcării de realism socialist, a preferat să își păstreze integritatea artistică și să-și câștige existența în alt fel. A lucrat ca pictor-scenograf asistent la Studioul „Moldova-film” și ulterior la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”. A fost, de asemenea, profesor de pictură și desen la școli de artă plastică pentru copii în satele din jurul Chișinăului. A fost o decizie curajoasă de a renunța la cariera de artist, pur și simplu
pentru a rămâne fidel propriei sale viziuni artistice și de a nu se supune presiunilor ideologice ale epocii.
În timpul carierei sale, Victor Rotaru și-a dezvăluit influențele artistice, inspirate de artiști precum Matisse, Modigliani, Picasso și Dali, din impresionism și postimpresionism. Astăzi, lucrările lui Victor Rotaru păstrează amprenta vremurilor dificile în care a trăit, dar fiecare din ele transmite un mesaj
profund filosofic, reflectând esența artistică a sa. Compozițiile sale sunt unice prin energia și dinamica lor, precum și prin îmbinările de culori. Ele oglindesc trăirile și personalitatea unui artist care a spus: „Singurătatea este un fel al meu de a fi. Sunt o fire sentimentală. Sentimentele, când pline de lumină, când abisale, mă călăuzesc toată viața.”
Victor Rotaru a ținut mult la familie, avea relații deosebite cu părinții și surorile sale. Era o persoană deschisă, îi plăceau oaspeții și conversațiile de suflet. Au fost colegi și prieteni apropiați cu Tudor Braga, Andrei Sârbu, Petru Jereghe și Mihai Țăruș.
În activitatea de creație s-a manifestat în portret, natură moartă, pictură de gen, dar și în scenografie. Fiind nevoit să creeze și să se confirme în condițiile restrictive ale regimului sovietic, a fost un artist cu o soartă grea, deoarece nu a dorit să promoveze realismul socialist în artă. În această situație era practic imposibil să supraviețuiești ca pictor și din acest motiv s-a retras. Regreta că a pierdut mult timp...
„Când am conștientizat că niciodată nu voi putea urca la înălțimea lui Mihai Grecu, am renunțat!”
Victor Rotaru este un artist remarcabil, ale cărui alegeri personale și artistice l-au definit într-un mod unic. A rămas fidel propriei sale viziuni artistice și a refuzat să se supună presiunilor ideologice ale epocii, demonstrând curajul său de a-și urma propria cale în lumea artei.
Expoziția de pictură „Victor Rotaru: Reflecții în Culori” va putea fi vizitată în perioada 21 septembrie – 21 octombrie 2023, în Sala nr. 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989, 121A.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?