Eugenia Maleșevschi-150 de ani de la naștere

Imagini

Informații

Data: 12 Decembrie 2018 - 12 Ianuarie 2019

Descriere

Miercuri, 12 decembrie, 2018 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, a inaugurat expoziția comemorativă "Eugenia Maleșevschi-150 de ani de la naștere".

Eugenia Maleșevschi, discipolă a renumitului Ilia Repin, face parte din pleiada reprezentanților artei basarabene, care au determinat cursul vieții artistice din țară.
Pictorița și-a orientat căutările artistice în diverse genuri și tehnici: compoziție de gen, peisaj, portret, desen în creion, cărbune, sanguină, pastel dar și în arta teatral-decorativă. În timpul îndelungatei sale călătorii prin Orient a realizat o serie de schițe: Vederi din Constantinopol, Vederi din Damasc. Artista a realizat, de asemenea, vederi ale Sankt-Petersburgului - Catedrala Sfântului Isaac, dar și peisaje din Basarabia Studii din Basarabia. A realizat schițe de decor la opera Boris Godunov și Traviata, acestea fiind expuse în cadrul unor expoziții, ulterior, s-au pierdut.
În cadrul expoziției, dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea artistei, sunt prezentate lucrări de pictură și grafică din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei. În lucrările sale în general, dar și în cele expuse în cadrul expoziției, se simte percepția sensibilă asupra realității.
Manifestându-se mai mult în calitate de portretist, artista tinde să transmită frumusețea exterioară dar și interioară a modelului. Portretele sale, cele pictate, dar și cele grafice, fiind foarte variate ca temă și conținut, ne duc cu gândul la cele realizate de pictorii - peredvijnici: ea pune accent pe valorile morale ale vieții personajului, anxietățile și bucuriile sale spirituale. Colorist de excepție, Eugenia Maleșevschi a realizat o serie de portrete într-o gamă cromatică estompată: Portret de femeie, Autoportret, Portretul Fratelui. Ele se caracterizează printr-o abordare realistă și dezvăluie trăsăturile individuale ale personajelor, impresionând prin desenul bine executat și redarea precisă a siluetei.
Un interes deosebit prezintă și desenele sale, realizate în diferite tehnici: Autoportret, Portretul mamei, Nud de bărbat ș.a. Natura statică se evidențiază prin desenul precis și o plasticitate deosebită.
Printre lucrările grafice ale artistei întâlnim numeroase crochiuri executate în stil academic, reprezentând nuduri, realizate în perioada studiilor sale la Școala de Arte de la Odessa, dar și la Academia de Arte din Sankt-Petersburg. Aceste desene ne vorbesc despre munca depusă de pictoriță, perfecționarea abilităților, căutările sale, încrederea în sine și profesionalismul său în redarea trăsăturilor corpului uman: jocul luminii și umbrei, plasticitatea figurilor, etc.

Numărându-se printre exponenții tradițiilor clasice în artă, Eugenia Maleșevschi este demnă de tot respectul, îmbinând armonios activitatea pedagogică cu cea de creație, participând activ la expozițiile și evenimentele care aveau loc la acea vreme.
Lucrările pictoriței se păstrează, de asemenea, în fondurile Muzeului Național de Artă al României și ale Galeriei Tretiacov din Moscova.
Eugenia Maleșevschi a fost una dintre personalitățile artistice din Basarabia care, împreună cu Al. Plămădeală, A. Baillayre, P. Șilingovschi, M. Cogan și alții, au constituit o epocă.
Eugenia Maleșevschi, născută la 10 decembrie, 1868, în localitatea Harbuțcani, județul Soroca, între anii 1892-1896 a studiat la Școala de Desen a Asociației de Arte Frumoase din Odesa. Pentru succesele sale este menționată de două ori cu medalia mică de bronz. Începând cu anul 1896 își face studiile la Școala Superioară de Arte a Academiei Imperiale de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg (atelier I. Repin). În anul 1898 călătorește prin Rusia, realizând studii cu teme arhitecturale și peisaje. În perioada anilor 1899-1903 participă, împreună cu A. Ostroumova-Lebedeva, I. Bilibin, B. Kustodiev, A. Murașko și F. Maleavin, la realizarea tabloului colectiv Poziționarea modelului în atelierul lui I. Repin (Academia de Arte din Sankt-Petersburg). Absolventă a Academiei Imperiale de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg în 1903, este distinsă cu titlul de pictor pentru tabloul Ascultă. Între anii 1910-1917 participă cu lucrări în cadrul Expoziției Independenților din Sankt-Petersburg, iar pe parcursul anului care urmează călătorește în Italia, Turcia, Grecia, Siria. În anul 1915 expune 90 de opere la Expoziția de tablouri a pictorilor basarabeni din Chișinău, iar în luna noiembrie a anului 1920 expune 18 lucrări în cadrul Expoziției de pictură și sculptură, incluzând și operele lui Gheorghe Pojedaev.
Artista activează în calitate de profesoară de Istoria artei la Școala de Belle-Arte din Chișinău între anii 1926-1927, participă la Saloanele Societății de Arte Frumoase din Basarabia. Numele Eugeniei Maleșevschi figurează în Catalogul operelor donate pentru fondarea Pinacotecii Municipale din Chișinău,anul 1939.
Pictorița se stinge din viață la 26 octombrie 1942 și este înmormântată la Cimitirul Central din Chișinău.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public între 12 decembrie 2018 și 12 ianuarie 2019

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?