Edu-Art 2025: Puncte Comune
Imagini
Informații
Descriere
Edu-Art 2025: Puncte Comune - un ciclu de ateliere despre relația între artă și conflict, facilitate de Shoghakat Galstyan [AM], Yulia Kostereva [UA] și Bojan Dordev [RS] - apel de participare / Common Ground - workshop series on the relationship between art and conflict, facilitated by Shoghakat Galstyan [AM], Yulia Kostereva [UA] and Bojan Dordev [RS] - open call
Inregistrează-te aici
Invităm studenții, artiștii emergenți și toți cei interesați de rolul artei în consolidarea păcii și a încrederii, de interacțiunea dintre procesele artistice, sociale și politice și de abordarea psihologică în artă, să participe la un nou modul oferit în cadrul programului de educație prin artă Edu-Art, facilitat de Shoghakat Galstyan - coregrafă și manager cultural (Armenia), Yulia Kostereva - artistă și curatoare (Ucraina) și Bojan Dordev - producător de teatru (Serbia).
Trei ateliere cu durata de 3 ore fiecare se vor desfășura pe parcursul a 3 zile. În cadrul atelierelor participanții vor beneficia de îndrumarea coordonatorilor, care vor oferi informații și vor facilita experiențe participative de lucru colectiv ce promovează:
- înțelegerea artei ca instrument în consolidarea ideii de colectivitate
- explorarea prin mișcare a granițelor personale și colective
- crearea încrederii în propria capacitate de a face o schimbare
- dezvoltarea abilităților de negociere și comunicare, și activarea empatiei într-un exercițiu artistic
- metode creative de recuperare psihologică după episoade traumatice cauzate de conflictele sociale și / sau război.
Programul atelierelor:
- Joi, 17 iulie 2025 / 13:00-16:00
- Vineri, 18 iulie 2025 / 13:00-16:00
- Sâmbătă, 19 iulie 2025 / 13:00-16:00
Participanții vor primi materialele necesare pentru a realiza lucrări în comun, care vor fi prezentate în cadrul unui eveniment public organizat ulterior.
Participanții sunt încurajați să adopte o atitudine proactivă pe parcursul sesiunilor. Ne dorim o atmosferă relaxantă și deschisă pentru discuții, dezbateri și idei noi, prin crearea unui dialog verbal și senzorial. Sesiunile vor include pauze de cafea și gustări, și oportunitatea de a discuta cu facilitatorii și participanții într-un mediu sigur, incluziv și primitor.
Ciclul de ateliere va pregăti terenul pentru seria de prezentări și discuții Puncte Comune ce vor urma în a doua parte a zilei și care vor oferi dezvoltare temei Războaie culturale în vremuri de polarizare - un ciclu de conferințe și întâlniri desfășurate în cursul anilor 2023-2025, în cadrul proiectului de cercetare Arta contemporană, cultura populară și consolidarea păcii în Europa de Est. Proiectul urmărește să înțeleagă rolul pe care îl joacă arta și cultura în trei conflicte sociale și politice diferite (în Polonia, Armenia și Republica Moldova).
Prezentările și discuțiile cu participarea facilitatorilor și a unor invitați locali vor extinde înțelegerea asupra practicii lor artistice și a modului în care aceasta se leagă de tema conflictelor din țările lor de origine (Armenia, Moldova, Serbia și Ucraina). În cadrul acestei secțiuni de program invitații vor vorbi despre rolul artiștilor și lucrătorilor culturali în prevenirea, diminuarea și în lucrul cu consecințele provocate de conflicte în societate.
Shoghakat Galstyan [AM] - coregrafă, performeră și manager cultural stabilită în Erevan, a cărei muncă face legătura între artele spectacolului contemporan, cercetare și implicarea socială. Este fondatoarea și solistă a Teatrului MIHR, managerul trupei Tiezerk Band și lector la Institutul de Stat de Teatru și Cinematografie din Erevan.
Yulia Kostereva [UA] - artistă, curatoare și organizatoare. A absolvit Academia Națională de Arte Plastice și Arhitectură din Kiev (2001). Practica sa se concentrează atât pe artele vizuale, cât și pe arta interacțiunii. În 1999, împreună cu artistul Yuriy Kruchak, au lansat platforma interdisciplinară Open Place.
Bojan Dordev [RS] - producător de teatru, cu studii în regie teatrală și teoria artei la Belgrad și Amsterdam. Este interesat atât de dramaturgii contemporani, cât și de proiecte de cercetare interdisciplinare. Cercetările sale includ probleme legate de moștenirea artistică și culturală a socialismului în Iugoslavia și în alte părți, economia capitalistă și găsirea de formate publice artistice și teatrale pentru gândirea marxistă.
Procedura de înregistrare
Participanții sunt rugați să se înscrie la atelier prin completarea acestui formular. Termenul limită pentru înscriere este 12 iulie 2025 (inclusiv). Persoanele înregistrate vor primi programul detaliat al activităților prin email. În cazul unor întrebări, nu ezitați să ne contactați la adresă de e-mail: info@oberliht.org
Taxă de participare
Participarea la program este gratuită, pentru că credem că accesul la educație trebuie asigurat tuturor doritorilor, indiferent de statutul lor economic sau social. Participanții sunt rugați să-și acopere de sine stătător costurile adiționale legate de participare.
Această activitate este organizată de Asociația Oberliht în parteneriat cu ZHdK, în cadrul programului Edu-Art, cu suportul Ministerului Culturii al RM și al Elveției și este găzduit de Zpațiu, Atelierul de artă, 3rd Space studio și Coworking / parteneri media: #diez, youth.md, fest.md, agora.md și platzforma.md / suport tehnic: CSCI din RM. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.