Spectacolul "Hronicul Găinarilor"

Imagini

Informații

Data: 25 Septembrie 2015, 11:00 Vineri
Telefon Informații: 022 22-11-77

Descriere

de Aureliu Busuioc

Hronicul Găinarilor - Teatrul Naţional Radiofonic, București, sala „Antract

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită luni, 4 aprilie 2011, de la ora 11.00, la Clubul Ramada-Majestic din Bucureşti, unde va avea loc audiţia cu public a premierei absolute „Hronicul Găinarilor” - spectacol realizat după romanul cu acelaşi titlu al poetului, dramaturgului şi prozatorului basarabean Aureliu Busuioc. Regia artistică: Petru Hadârcă.

O montare radiofonică prezentată în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani - coordonat de Magda Duţu - difuzată în două părţi,în sala „Antract”.

Autor a numeroase volume de poezii, romane şi scenarii de film, Aureliu Busuioc face parte din generaţia „celor mai hărţuiţi dintre pământeni”, cea a celor care s-au născut în Regatul României, au fost „mutaţi” de istorie în Uniunea Sovietică, fără să li se ceară părerea şi obligaţi apoi, să devină cetăţeni ai Republicii Moldova.

„Aureliu Busuioc contrazice imaginea consacrată a scriitorului basarabean. Nu este patriarhal, ci monden, nu este patetic, ci ironic. În scris are eleganţă şi o autoritate firească. Dacă se joacă, o face ca un aristocrat, nu ca un clovn” - consideră criticul literar Alex Ştefănescu.

„Hronicul Găinarilor”, roman distins cu premiul Filialei din Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România, apărut la Editura Prut Internaţional în anul 2006, este o cronologie tipic basarabeană a schimbărilor de macazuri şi de regimuri, nu şi de năravuri... Aşa cum apreciază scriitorul Mircea V. Ciobanu, „Hronicul Găinarilor e o parodiere a letopiseţelor şi romanelor istorice naţionale; este chiar mitologia basarabenilor, explicită şi explicativă - cea adevărată, cea meritată şi reprezentativă - expusă în limbajul timpului: savuros, detaşat, ironic, sentimental, ludic, oralizant-livresc - altfel spus: postmodernist”.

Epopeea cuprinde cronologic toate „momentele cruciale” prin care a trecut satul Găinari, o aşezare născută pe harta Europei, ca din întâmplare, în anul 1812 - şi de aici paralela între Găinari şi Basarabia. Momentele cruciale ale secolului al XIX-lea – căderea regimului ţarist, anii de administraţie românească, războiul - altfel spus, toată istoria, e raportată la această localitate ce nu accede nici măcar la statutul de cătun, după aproape două secole de existenţă. Astfel, din găinar în găinar, neamul lui Panteleu - întemeietorul aşezării, un tip atotmilostiv, cu o meserie secretă, descoperită în timp, aceea de a fura găini - nu numai că n-a sfinţit locul, dar l-a şi predestinat pierzaniei.

Propunerea de a realiza un spectacol radiofonic în premieră absolută, după această savuroasă şi incitantă scriere a maestrului Aureliu Busuioc, a venit din partea regizorului Petru Hadârcă - reputat om de cultură şi militant neobosit pentru valorile româneşti de o parte şi de alta a Prutului.

Dramatizarea romanului lui Aureliu Busuioc şi apoi, adaptarea radiofonică a scenariului - realizate de Magda Duţu - păstrează şi chiar sporeşte uneori umorul, ironia şi poezia ce răzbate din acest act de ctitorie, umană şi geografică, pe care ni-l conturează textul.

A luat naştere astfel, un spectacol complex, ce evidenţiază atât partiturile individuale cât şi pe cele de grup; o construcţie radiofonică amplă, foarte bogată şi sugestivă din punct de vedere sonor, purtând semnătura regizorului Petru Hadârcă, a regizorului tehnic Luiza Mateescu şi a compozitorului şi regizorului muzical Stelică Muscalu.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?