LACRIMI DE SÂNGE

Imagini

Informații

Data: 21 Septembrie 2023, 14:00 Joi
Preț: Intrare liberă

Descriere

LACRIMI DE SÂNGE
de Ion-Costin Manoliu
TN Radiofonic, Radio România
Regia artistică: Gavriil Pinte

În distribuție: Dan Condurache, Mihai Bica, Cristian Iacob, Dan Săndulescu, Dan Tudor, Iulia Popescu, Annemary Ziegler, Sorin Gheorghiu, Dorin Andone, Violeta Berbiuc, Cerasela Constantin, Valentin Protopopescu, Stan Petrișor, Ion Costin Manoliu.

Regia de studio: Janina Dicu
Regia muzicală: Patricia Prundea
Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu
Redactor: Domnica Țundrea
Producție a Teatrului Național Radiofonic – 2002

Radiofonic / 1 h 30 min / Pauză: Nu

TNME, Sala Antract
Lacrimi de sânge este un spectacol despre provocările pe care ni le trimite lumea de ieri şi mai ales, despre cele pe care ni le aruncă lumea de azi, cea a comunicării şi a problemelor globale, în care nu putem regăsi comuniunea, dacă nu ne întoarcem la Adevăr. Producția Teatrului Național Radiofonic - Lacrimi de sânge de Ion-Costin Manoliu, în regia lui Gavriil Pinte - a primit Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol radiofonic realizat în anul 2002. Este și spectacolul care a marcat debutul regretatului actor Mihai Bica, la Teatrul Național Radiofonic.
”Petre Panca rămâne orfan de ambii părinţi la vârsta 11 ani. În timpul liceului e coleg şi prieten cu Alexandru Don, pe care-l invidiază pentru că nu are grija zilei de mâine. Apoi, în timpul facultăţii, se îndrăgosteşte de o colegă de an, care, prin mijlocirea lui, îl cunoaşte pe Alexandru Don şi îl preferă pe acesta, căsătorindu-se cu el. În 1945, când comuniştii preiau puterea politică în România cu ajutorul tancurilor sovietice, simte că a sosit vremea sa. După terminarea facultăţii, graţie partidului comunist, are o ascensiune socială rapidă. Chemat la Securitate pentru a da informaţii despre fostul său coleg, Alexandru Don, nu neagă acuzaţiile false care i se aduc acestuia, contribuind la arestarea şi condamnarea sa la închisoare. După cinci ani de la încarcerarea lui Alexandru Don (interpretat de Mihai Bica), dintr-o eroare stupidă este arestat şi Petre Panca (interpretat de Dan Condurache), apoi condamnat de către proprii tovarăşi de drum. Astfel, în primii ani ai totalitarismului roşu, cei doi foşti prieteni se reîntâlnesc în închisoare ca deţinuţi politic, într-o situaţie-limită, revelatoare pentru vinovăţiile, păcatele şi adâncul lăuntric al fiecăruia. E timpul remuşcărilor, al marilor întrebări, al unui bilanţ de conştiinţă. Alexandru Don moare în închisoare.

După 50 de ani, Petre Panca se întâlneşte cu nepotul lui Alexandru Don. A supravieţuit puşcăriilor şi dictaturii şi, înainte de marea trecere, are de făcut o spovedanie tulburătoare tinerilor de acum, ispitiţi de droguri, libertinaj, tehnologie, atraşi mai mult de caricatura vieţii decât de Viaţă.” – Ion-Costin Manoliu

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?