CAROL ŞI ELISABETA – IUBIRE ŞI NEATÂRNARE

Imagini

Informații

Data: 19 Septembrie 2023, 14:00 Marți
Preț: Intrare liberă

Descriere

CAROL ŞI ELISABETA – IUBIRE ŞI NEATÂRNARE
Scenariu de Liana Ceterchi
TN Radiofonic, Radio România
Scenariu de Liana Ceterchi, după volumul

„Cu iubire tandră, Elisabeta“. „Mereu al tău credincios, Carol“; 
Corespondența perechii regale: Regele Carol I – Regina Elisabeta.
Traducerea: Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu.
Adaptarea radiofonică: Ion Costin Manoliu.
Regia artistică: Liana Ceterchi.

În distribuție: Mircea Rusu și Liana Ceterchi.
Regia de studio: Milica Creiniceanu. 
Regia muzicală: Patricia Prundea. 
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.
Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.
Producție a Teatrului Național Radiofonic – iunie 2023
Radiofonic, Istorie, Biografie / 1 h / Pauză: Nu

TNME, Sala Antract
Teatrul Naţional Radiofonic, în seria Biografii, memorii, are o tradiție în a propune publicului subiecte originale şi texte necunoscute. Se împlinesc 145 de ani de la Războiul de Independență din 1877-78 - momentul în care România devine stat autonom și regat; eveniment important pentru evoluția României ca stat european, sub conducerea primului său rege: Carol I de Hohenzollern. Scenariul radiofonic Carol şi Elisabeta – Iubire şi neatȃrnare este inedit pentru că prezintă războiul dintr-un punct de vedere personal, cu amănunte pe care doar o corespondenţă intimă le poate aduce la lumină.
Povestea de dragoste dintre Regele Carol I şi Regina Elisabeta e “împlinită” cu detalii istorice şi diplomatice. Pătrundem în mrejele politice ale sfărșitului de secol XIX, când Sud-Estul Europei este frământat de lupta pentru neatârnare, în care relaţiile de familie cu cei care conduc Puterile europene, sunt puse în slujba dobândirii independenţei poporului român. Pentru prima oară, cu mijloacele teatrului, sunt aduşi în atenţie primii Regi ai României în vremea Războiului de Independenţă, când Regele Carol a avut un rol de combatant activ şi de comandant al armatelor ruse și române, iar Regina Elisabeta, prin munca ei de soră de caritate, prin organizarea spitalelor și a Barăcii-spital din curtea Palatului Cotroceni, și-a câștigat renumele de “Mamă a rănițiilor”.

”Războiul de neatârnare, de la 1877, este certificatul nostru de naștere, semnat cu sângele eroilor căzuți pe câmpurile de la Rahova, Grivița, Smârdan și Plevna.

Carol și Elisabeta – Iubire și neatârnare este un omagiu adus poporului român, autorului anonim al independenței noastre, eroilor care s-au jertfit pentru libertatea și suveranitatea României. În prim-plan sunt cele două personalități luminoase: Regele Carol I și Regina Elisabeta – prima pereche regală a României, fondatorii statului de drept al României moderne. Este emblematic faptul că semnul libertății noastre este coroana de oțel, făurită dintr-un tun turcesc capturat la Plevna. O armă îmblânzită sub forma unei coroane regale. O coroană ce nu aparține unei regalități obișnuite și nu este din aur. Este o coroană ce prețuiește mai mult: Libertatea și Suveranitatea poporului ei. Punându-și coroana pe cap, Carol I a rostit: Ea e sfințită de sângele eroilor căzuți în lupta pentru dezrobirea patriei.”

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?