Anim’est

Imagini

Informații

Data: 27 - 30 Octombrie 2016
Telefon Informații: 022 22-72-18

Descriere

Anim’est revine la Chișinău pentru a șasea oară. De această dată, Festivalul Internațional de Animație vă invită la film și distracție maximă, în perioada 27-30 octombrie, la Cinematograful Odeon.

Timp de cinci ani, în fiecare toamnă, Anim’est ne-a adus cele mai premiate filme de animație, workshopuri pentru copii și tineri, selecții de scurtmetraje românești, concerte și nu a uitat să promoveze animația autohtonă.

În cea de-a șasea ediție a festivalului, pisicile, cele care domină Internetul, eterul și casele, vor domina și programul Anim’est 2016, în toate secțiunile - de la animațiile pentru copii, până la cele destinate exclusiv adulților.

De altfel, veți putea încheia luna octombrie cu lungmetraje create fie acum 50 de ani, fie cu unele foarte recente. „Parisul Vesel”, regizat de Abe Levitow, în 1962, spune istoria unui motan cu o înaltă şcoală a vieţii şi un farmec personal incontestabil. Acesta trăieşte fericit în peisajul rural francez alături de aleasa inimii sale. Toate bune şi frumoase, până în momentul când pisica decide să-şi împlinească un vis mai vechi – să experimenteze luxul parizian. Un alt film din seria „oldies, but goldies”, care va fi rulat în cea de-a șase ediție Anim’est, este „Pisicile aristocrate”, o producție de Walt Disney (r. Wolfgang Reitherman, 1970). De această dată, acțiunea are loc în inima Parisului, unde o milionară excentrică, dar foarte bună la suflet, le lasă moștenire întreaga sa avere Ducesei, pisica ei din înalta societate, și celor trei pisoiași ai acesteia. Urmează tot soiul de aventuri și multe hohote de râs, căci lacomul ei majordom pune la cale supremul plan de răpire pisicească. Singurii care mai pot salva situația sunt neînfricatul motan vagabond, Thomas O'Malley, și trupa lui de pisici iubitoare de jazz.

Rămânem în Franţa, însă revenim în perioada contemporană, cu „O pisică la Paris”, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012. În acest lungmetraj aflăm povestea lui Dino, un motan ce duce o viață dublă. În timpul zilei, el locuiește cu Zoe, o fetiță a cărei mamă, Jeanne, este polițistă. Noaptea, Dino lucrează cu Nico, un hoț cu o inimă mare.

Anim’est aduce la Chișinău și o selecție specială de scurtmetraje cu Motanul Felix, produse în epoca filmului mut (1923-1930). Scurtmetrajele cu celebra pisică neagră antropomorfă, desenată de Otto Messmer, revin restaurate după mult timp pe marele ecran și vor fi acompaniate de o coloană sonoră compusă special pentru această selecție. Tot pentru copii, Anim’est a pregătit lungmetrajul „Pim & Pom” (r. Gioia Smid, 2014), despre prietenia dintre impulsivul și aventurosul Pim și prudentul Pom e pusă la încercare atunci când au de găsit drumul spre casă. Programul din acest an va include și două seturi de scurtmetraje cu pisici, toate sunt filme de autor.

Minimest vine cu filme mari pentru oameni mici

Ca-n fiecare an, Anim'est aduce la Chișinău filme pe gustul tuturor, indiferent de vârstă. Cei mici, așadar, vor avea parte de un program special, și el dedicat pisicilor. Tot pentru ei, vor fi organizate și workshop-uri de animație.

În cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Animație Anim'est, în perioada 29-30 octombrie, copiii sunt invitați să vizioneze 3 selecții de scurtmetraje rusești, belgiene, germane, franțuzești, estoniene, ucrainene, englezești, olandeze, italiene, slovene și ungurești, 20 în total. Avem de toate - o parabolă despre cum e să crești mare și alta despre relațiile dintre generații, mai avem și lecții despre cum și de ce trebuie să te împaci cu frații, dar și despre cum se învață diverse meserii. Scurtmetrajele sunt dedicate copiilor cu vârsta de 3-12 ani și au fost selectate de cei mici, în România, în competiția pentru trofeul Minimest.

Pe lângă selecțiile de scurtmetraje, copiii sunt așteptați la filmele „Parisul Vesel”, „Pisicile aristocrate”, „O pisică la Paris”, „Motanul Felix”, „Pim & Pom”.

Workshop-urile, care au devenit deja o tradiție, în cadrul Anim'est, vor fi conduse de regizorul, actorul și animatorul Serghei Chivriga. El îi va învăța pe copii să facă animație folosind tehnica stop-motion, iar materialul cu care vor lucra va fi plastelina.

Serghei Chivriga a făcut parte din numeroase proiecte de artă vizuală în ultimii ani. În prezent, se află în procesul de post producție a unui scurtmetraj de animație. În 2015, a coordonat workshop-urile de animație din cadrul festivalurilor StudentFest (Timișoara), Anim’est (București) și KINOdiseea (București).

Workshop-urile vor avea loc pe durata festivalului, la Alianța Franceză. Doritorii (sau părinții lor) sunt rugați să ne trimită un mail cu datele personale pe emailul ion@estenest.ro, până pe data de 21 octombrie.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim'est va avea loc în perioada 27-30 octombrie 2016, la Cinematograful Odeon.

Cel mai așteptat eveniment din cadrul Festivalului, Creepy Animation Night va avea loc pe 28 octombrie. De data aceasta, partea întunecată a animației va fi mai diversificată ca oricând. Păstrând structura bine consacrată, două programe de animații ciudate, înspăimântătoare și greu de urmărit vor fi unite printr-un calup de animații erotice. Scurtmetraje precum „Clitoris”, „Putain”, „Peep Show” şi „Love in Idleness” vor fi prezentate în premieră în Republica Moldova, adresate unui public deschis, în căutare de inedit. Nu vor lipsi pauzele dintre filme, în compania unui DJ set pe măsură, care va crea o experiență unică pentru spectatorii Anim’est.

Înainte de proiecții, spectatorii vor avea parte de un concert Orkid, un trio cu influențe post-rock, shoegaze și post-punk compus din Vlad Ilicevici – chitară și voce, Radu Pop – percuție și George Frățică – chitară bass. Aceștia vă vor prezenta primul lor album „Standing Still in the Dark”.

Continuăm atmosfera muzicală cu Animusic Night, care va avea loc pe 29 octombrie. În acest an, Anim’est aduce peste 30 de videoclipuri unde, desigur, nu vor lipsi pisicile, dar și cele mai noi lansări ale unor artiști consacrați precum Beck, David Gilmour, Marilyn Manson, Fever Ray sau Todd Terje. Printre cele peste 30 de videoclipuri se numără cel pentru piesa „Sailor”, a duoului Platonic Scale & Alla (feat. Mr. Sax), realizat de Paul Mureșan – câștigătorul premiului Anim’est, în 2014, pentru cel mai bun scurtmetraj românesc („Pui de somn”). În aceeași seară veți mai vedea 2 videoclipuri realizate de colegii noștri de la Anim’est București. Este vorba despre „Ode 2 Bae” de ARME, la care au muncit Anna Florea, Claudia Ilea, Vadim Ciocazan, Matei Monoranu, Șerban Ilicevici și piesa „Pygmalion” de Liar, produs de Radu Pop.

De altfel, tot la Animusic Night, vor fi proiectate în premieră pentru Republica Moldova cele trei videoclipuri realizate în cadrul celei de-a 7-a ediții a atelierului Animation Worksheep. Este vorba despre piesele „Dintr-o lume în altă lume” a formației Subcarpați, „Cristina”, de Robin and the Backstabbers și „Nativ” de Environments. Din programul muzical nu vor lipsi nici producții autohtone, precum Artefact – „Brunfelda”, regizat de Anna Constantinova și Alex & The Fat Penguins – „The anatomy of my soul”, regizat de Denis Semionov (Pixtoon Animation Studio).

Acestea au fost create în cadrul celei de-a șaptea ediții a Worksheep-ului, de 13 tineri animatori coordonați de trainerii Dan Panaitescu, Luiz Stockler și Anna Florea, și îndrumați de animatorul român Matei Branea și de regizorul și scenaristul Andrei Tănase.

Animation Worksheep este platforma educațională a Festivalului Anim’est, al cărei coordonator este Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului. Proiectul este menit să sprijine principala misiune a asociației ESTE'N'EST, organizatoarea Anim’est, de a dezvolta industria filmului de animație autohton. În cadrul acestui atelier intensiv de animație, tinerii animatori au la dispoziție toate tool-urile necesare pentru a crea propriile animații, sub îndrumarea unor specialiști ai industriei.


Biletele vor putea fi achiziționate în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.

 

A rămas doar o zi până la marea pisicăreală de la Anim’est Chișinău 2016

În scurt timp Anim’est va umple Chișinăul de culori și pisici vorbitoare. Iată de ce, în perioada 27-30 octombrie, la Cinematograful Odeon, toată lumea bună, indiferent de vârstă, va găsi în programul Festivalului Internațional de Animație ceva pe gustul său.

Pe lângă tradiționalele seri tematice și lungmetraje, spectatorii vor putea viziona o serie de scurtmetraje realizate de Mihai Bădică, căruia îi vor putea adresa întrebări după proiecții. Animatorul a început să lucreze la Studiourile Animafilm din București, în 1969. A lucrat la peste 30 de filme, folosind diverse tehnici de animație, Specialitatea sa rămân, totuși, filmele cu marionete și plastilină. Din 1985, trăiește în Danemarca, unde și-a continuat activitatea în domeniul animației, creațiile sale fiind apreciate și premiate atât în țară, cât și în străinătate. Din 1986, predă la Școala Națională de Design din Copenhaga, unde a fondat un departament de animație. În cadrul programului „Retrospectivă Mihai Bădică”, pe 29 octombrie, spectatorii vor urmări o serie de scurtmetraje realizate timp în anii 74’-84’.

În aceeași zi, la Cinema Odeon, în cadrul „Competiției românești”, vor fi proiectate cele mai recente și scurte filme de animație românești. Programul conține 12 scurtmetraje nonconformiste, povești clasice deopotrivă, videoclipuri animate surprinzătoare și proaspete ca abordare.

Continuăm cu filmele scurte, însă într-o altă limbă. Direct din Federația Rusă în sala de cinema vin două selecții de „Scurtmetraje rusești”. Avem copii care analizează viața și moartea, bunici spioni americani, cosmonauți, vrăjitoare, mame-avion și găinușe care vor să zboare. Prima selecție este dedicată copiilor și va fi rulată pe 28 octombrie, iar cea de-a doua, dedicat celor mai mari, - pe 30 octombrie.

În ultima zi de Festival, Ceremonia de închidere va fi marcată de Cine-concertul „Motanul Felix” susținut de Simona Strungaru Symphonics. Performance-ul este alcătuit din 8 filme, în care bine cunoscutul protagonist întâlnește situații dintre cele mai diverse. Muzica originală, compusă și interpretată de Simona Strungaru Symphonics, susține acest curajos motan, prezentând faptele exclusiv subiectiv și deopotrivă obiectiv.

Iubit de aproape un secol, „Felix Motanul” este un clasic în adevăratul sens al cuvântului. „La vremea lui, „Felix Motanul” era de departe cel mai faimos desen animat. Cele mai bune desene cu Felix prezentau o lume în care nimic nu era exact așa cum părea să fie. Toate aveau două tăișuri, iar Felix reușea să stea cu ușurință la mijloc între excesele epocii jazzului și inocența desenelor animate. „Felix Motanul” este un clasic în adevăratul sens al cuvântului. Pentru fiecare episod plin de-o îndrăzneală hipnotizantă, există unul care prezintă simplitatea debordantă a inocenței caracteristice acelei epoci în care Felix era în vogă”, spune Nag Vladermersky, directorul Festivalului Internațional de Animație din Londra.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?