Ada Zevin - 90 ani de la naştere

Imagini

Informații

Data: 15 Ianuarie - 10 Martie 2013
Telefon Informații: (022) 24-17-30

Descriere

Ada Zevin s-a născut la 3 septembrie 1918 în Chişinău, într-o familie de pedagogi. Între 1938-1940 şi-a făcut studiile la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, la Facultatea de Pictură, avându-l ca profesor pe vestitul maestru român Francisc Şirato. Aici i-a cunoscut pe absolventul Academiei bucureştene Dimitrie Sevastian şi studentul Mihai Grecu, care i-au devenit prieteni pentru mulţi ani.

În 1940 a revenit la Chişinău şi şi-a continuat studiile la Şcoala Republicană de Arte Plastice, actualmente Colegiul Alexandru Plămădeală, la profesorul Moisei Gamburd. În 1947 a absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice, avându-i ca profesori pe Rodion Gabricov şi Ivan Hazov. Între 1947-1949 a studiat la Institutul V. Surikov din Moscova, Facultatea de Pictură. În 1949 s-a transferat la Institutul I. Repin al Academiei de Arte din Leningrad (azi Sankt Petersburg), Facultatea de Istoria şi Teoria Artelor, iar în 1953 a obţinut diploma magna cum laude. În perioada anilor 1953-1975 a predat la Şcoala Republicană de Arte Plastice din Chişinău, îmbinând cariera de pedagog cu cea de cercetător ştiinţific; a publicat articole şi studii din domeniul artelor plastice. În 1956 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici, iar în 1959 a debutat la o expoziţie republicană de arte plastice.

În 1998 a fost decorată cu Ordinul republicii pentru înalta măiestrie artistică, pentru o contribuţie deosebită la dezvoltarea culturii artistice în Moldova şi pentru o participare activă la formarea generaţiilor de tineri plasticieni.

Operele Adei Zevin sunt expuse în muzee, galerii şi colecţii particulare din Moldova, Rusia, Ucraina, Bulgaria, România, Polonia, Suedia, Canada, SUA, Australia, Israel, Danemarca, Olanda.

Ada Zevin nu a făcut artă angajată şi nici nu a fost adeptul realismului academic, de aceea opera sa nu se înscrie în contextul artei sovietice îndoctrinate. Pictoriţa s-a apropiat de tradiţiile artistice ale Europei Occidentale, iar lucrările sale sunt considerate şi astăzi actuale, arta autentică fiind atemporală în esenţa sa şi oferindu-ne şansa descoperirii unor valenţe noi, ce corespund spiritualităţii moderne.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?