Școala Internațională de vară "Arhitectură - Instalații - Peisagistică"

Imagini

Informații

Data: 22 - 31 Iulie 2016

Descriere

Programul cultural al ȘcoliiInternaționale de vară ”Arhitectură – Instalații – Peisagistică”

Locul evenimentului: Parcul Zaikin (str. Sf. Andrei şi Iv. Zaikin, Chișinău)

Școala de vară ”Arhitectură – Instalații – Peisagistică” a fostpentru prima dată inițiată în 2015 de către Asociația Archilitic, rezultatelea cesteia fiind materializate prin instalații de lemn în curtea Taberei pentru copii „Nistru”. Spre deosebire de anul trecut, ediția 2016, organizată în parteneriat cu Asociația Oberliht și Loboratorul de Arhitectură MIEZ, oferă o experiență de lucru cu o echipă internațională pluridisciplinară.

Școala de Vară se desfășoară în cadrul proiectului ”Centrul Civic al Chișinăului: ParculZaikin – un parc pentru comunitate” – un proiect de reabilitare şi revitalizare a Parcului Zaikin, un scuar semi-abandonat situat la intersecţia str. Sf. Andrei şi Iv. Zaikin, proiectpe care Asociația Oberliht l-a demarat în 2012. Ideea pe care dorims ă o realizăm în cadrul ȘIVAIP este cea de arhitectură comunitară realizată într-un mod participativ, iar scopul școlii constă în amenajarea unor obiecte de mobilier urban în Parcul Zaikin (ex: centru comunitar, teren de joacă, teren de sport, cișmea comunitară) concepute în raport cu noțiunile de convivialitate și mediu natural.

Școala de Vară adună participanți din Moldova, România, Ucraina, Ungaria, Spania și Franța, care activează în următoarele domenii: arhitectură, urbanism, design, artă, sociologie și antropologie. Pe durata celor 10 zile ale Școlii aceștia vor interacționa cu locuitorii din jurul parcului și se vor implica activ în acţiuni şi activităţi de organizare, comunicare, design și producţie.

Agenda școlii este însoțită și de un program cultural cecuprinde: grupuri de lectură despre urbanism tactic, o serie de proiecții documentare cu tematica ”Tactici Urbane”, prezentări în domeniul arhitecturii și urbanismului, jocuri interactive și un eveniment muzical.

PROGRAM:

23 iulie 2016 (vineri)

ora 21:00, Parcul Zaikin (str. Sf. Andrei / Iv. Zaikin)

  • proiecție de film: AUTOPCITY de Ștefan RUSU [MD]

    Filmul este un documentar ce explorează orașul în derivă. Împreună cu un grup de cercetători, teoreticieni, arhitecți, activiști și artiști vizuali au fost investigate procesele de transformare și planificare urbană, care au avut loc în oraș înainte și după proclamarea Independenței din 1990.


26 iulie 2016 (marți)

ora 14:00-15:30, Zpațiu (str. Al. Șciusev 103)

  • prezentare: Orașele: Oameni vs. Natură de Diana CULESCU [RO]

    Această prezentare urmărește să ofere o scurtă introducere cu privire la activitatea peisagistului în mediul urban. Astfel, această expunere aduce participanților câteva informații referitoare la constrângerile întâlnite în lucrul cu elemente vii care au mai degrabă un comportament imprevizibil. În plus, aceasta evidențiază și motivele pentru care, în cazul în care acest demers este abordat ca o luptă între om și vegetație, natura va ieși (aproape) întotdeauna învingătoare în oraș. prezentare: Plan de integrare urbană, Caracas (Venezuela) de Aura PELLICCIONE

    Domeniul meu de cercetare investighează dinamicile sociale ale orașului Caracas. Aceste dinamici răspund nu numai condițiilor planificării centralizate ale orașului, dar inclusiv și consecințelor unei planificări urbane spontane. Un exemplu evident este modul în care zonarea orașului prin activități a forțat cetățenii să călătorească zilnic cu mașina, generînd o nouă relație om – oraș care este foarte superficială. Dinamicile care rezultă din această nouă relație degradează calitatea vieții urbane.

    Am decis să studiez în detalii una dintre cele mai importante axe ale orașului, Franca (Caracas, Venezuela). Analiza diverselor dinamici urbane va contribui la formularea unor strategii speciale de ocupare care nu corespund concepției de spațiu privat, dar care integrează diverse utilizări publice.

    prezentare: Tehnologii digitale și spațiul public de Ale GONZALEZ [ES] și David JUAREZ [ES]. În această prezentare vom vedea cîteva proiecte a căror scop este de a dezvolta și regîndi spațiu public cu concepte și instrumente ale tehnologiilor digitale.


ora 15:30-17:00, Parcul Zaikin (str. Sf. Andrei / Iv. Zaikin)

  • Libre ensemble - performance cu Julien DAILERE [FR]


ora 21:30, Apartament Deschis (str. București 68/1)

  • proiecție de film: Construcția orașului Soci de Steffi WURSTER [DE]

    Filmul documentează procesul de implementare a Jocurilor Olimpice 2014. Odată ce planul principal al jocurilor este implementat gradual, locuitorii din zonă sunt strămutați de pe solul fertil. Oamenii sunt nevoiți să-și comercializaze terenurile mari în schimbul unei case moderne pe un loc mic. Prin ochii lor trăim o experiență de atașament față de acel teren, lupta lor împotriva strămutării într-un cartier proaspăt construit și dezpăgubirilor neadecvate.


27 iulie 2016 (miercuri)

ora 21:30, Apartament Deschis (str. București 68/1)

  • proiecție de film: The Social Life of Small Urban Spaces de William H. WHYTE [US]

    Unul din cele mai recunoscute lucrări de cercetare în domeniul urbanismului, The Social Life of Small Urban Spaces, explorează pe larg succesele și eșecurile spațiilor publice din orașul New York, SUA. Rezultatele acestei cercetări au fost publicate sub forma unui film documentar, însoțit și de o carte cu același nume.


28 iulie 2016 (joi)

ora 14:00-15:00, Parcul Zaikin (str. Sf. Andrei / Iv. Zaikin)

  • prezentare: Școala de Vară - un model de organizare în vederea soluționării unor probleme ale comunității de Ștefan RUSU [MD]

    Formatul prezentării va fi unul interactiv in care împreuna cu participanții scolii de vara vom aborda și analiza unele modele funcționale din spațiul CSI. Astfel de discuții publice ar putea conduce la elaborarea unei platforme civice – forumul urban cu participare actorilor implicați în procesele de transformare urbană - societatea civila, activiștii urbani, administrația locala din Chișinău, ce ar putea soluționa chestiuni de urgenta maxima pentru oraș, dar si elabora o agenda de dezvoltare sustenabila a orașului.


29 iulie 2016 (vineri)

ora 14:00-15:30, Parcul Zaikin (str. Sf. Andrei / Iv. Zaikin)

  • prezentare: În Acţiune: în căutarea oraşului intermediar de studioBASAR [RO]

    Spaţiile intermediare, împreună cu utilizările lor, sunt unele dintre cele mai importante resures în activarea spaţiilor publice prin implicarea comunităţii. Uitându-ne la intermediar din diferite unghiuri, a generat o practică nouă, pe care am investigat-o prin câteva tipologii de unelte şi proceduri.

    prezentare: Construind fericirea de Pylorama [UA]

    Prezentarea are ca scop să exploreze comunitățile locale, care influențează procesele urbane prin intervenții micro-arhitectonice. Participanții vor afla ce înseamnă un ”mediu depresiv”, cine sunt ”războinicii pasivi”, cît de mult costă ”urbanismul tactic”, ce metode de ”lucru în teren” există în Ucraina și altele. Membrii colectivului Pylorama vor oferi o scurtă analiză a propriilor lor proiecte. Pe lîngă prezentarea teoretică, un atelier practic va urma timp de o săptămînă în Parcul Zakin.

    prezentare: Acțiunile spațiului public de Balint TOTH [HU]

    Spațiu public e o etapă comună în viețile noastre, care ne determină în fiecare zi. Îmbunătățirea calității acestuia e o provocare pentru designerii urbaniști, iar schimbările importante pot fi cauzate printr-o prezentă și acțiuni simple. În această prezentare, prin intermediul cîtorva exemple din Budapesta, vom analiza diferite instrumente de intervenție în spațiu public.


ora 21:00, Apartament Deschis (str. București 68/1)

  • eveniment muzical cu David JUAREZ [ES]


30 iulie 2016 (sîmbăta)

ora 21:00, Parcul Zaikin (str. Sf. Andrei / Iv. Zaikin)

  • proiecție de film: The Englishman Who Went Up a Hill but Came Down a Mountain (1995)

    Doi cartografi englezi vizitează un sat mic din sudul țării Wales pentru a măsura ceea ce se pretinde a fi ”primul munte în interiorul țării Wales”. Asta se petrece în anul 1917, cînd războiul în Europa încă continuă. Sătenii sunt foarte mîndri de ”muntele” lor, și bineînțeles dezamăgiți și furioși cînd îl găsesc de fapt ”deal”. Pentru a nu fi păcăliți de o regulă ( și englezul care insista asupra acesteia), sătenii pun la cale de a face din dealul lor un munte, însă pentru aceasta ei trebuie să-l rețină pe englez de la plecare, înainte ca treaba să fie făcută.


31 iulie 2016 (duminica)

ora 17:00-19:00, Parcul Zaikin (str. Sf. Andrei / Iv. Zaikin)

  • ȘIVAIP – INAUGURAREA REZULTATELOR

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?