LARA FABIAN

Video

Informații

Nume:LARA FABIAN
Evenimente trecute:LARA FABIAN

Lara Fabian (născută Lara Crokaert pe 9 ianuarie 1970 în Etterbeek) este o cântăreaţă, cantautoare şi actriţă belgiană.

Lara a vândut peste 32 milioane de înregistrări în toată lumea, devenind cea mai bine vândută artistă de origine belgiană din toate timpurile. Fabian este soprană lirică cu o gamă vocală ce cuprinde circa patru octave de la c1 (261,6Hz) la g♯3 (1661.2Hz) în evoluţiile sale live.

Biografie
Anii copilăriei, studiile şi debutul (1970 – 1987)
Lara Sophie Katy Crokaert s-a născut la data de 9 ianuarie 1970 în comuna belgiană Etterbeek şi este singurul copil al cuplului format din Luisa  şi Pierre Crokaert. Părinţii săi i-au dat prenumele Lara după unul dintre personajele principale ale filmului Doctor Zhivago. În ciuda faptului că s-a născut în Belgia, Fabian a locuit în Catania alături de părinţii săi până în 1975, ulterior revenind în ţara sa natală.  La vârsta de cinci ani, după ce aude una dintre piesele Èvei Brenner la radio, Lara şi doreşte să devină cântăreaţă;  vrând să o încurajeze, părinţii săi îi dăruiesc un pian de Moş Nicolae în iarna anului 1978. În copilărie Fabian urmează cursurile Institutului Sfânta Ursula din Forest,  iar de la opt ani devine elevă a Conservatorului regal din Bruxelles, instituţie unde avea să ia lecţii de canto, pian şi solfegiu pentru o perioadă de zece ani. 

În adolescenţă, fiind influenţată de muzica clasică şi de cântecele semnate de Barbra Streisand şi Queen.  Fabian compune primele sale piese.  În acelaşi timp, în încercarea de a se afirma, tânăra interpretă participă la o serie de festivaluri din Belgia şi cânta în cluburi locale, fiind acompaniată de tatăl său.  Respectând dorinţa lui Pierre Crokaert,  Lara urmează avocatura în Italia, secţia criminalistică infantilă, însă renunţă la studii în favoarea unei cariere în muzică.  În anul 1986 cântăreaţa câştigă trei trofee în cadrul concursului de tinere talente „Tremplin”,  iar la finele aceluiaşi an lansează primul său disc single. Acesta conţine două piese, „L'Aziza est en pleurs” şi „Il y avait”, compuse de Marc Lerchs în memoria lui Daniel Balavoine; discul este imprimat în numai 500 de exemplare şi nu se bucură de succes comercial. 

Participarea la «Eurovision» şi primul album (1988 – 1993)
La începutul anului 1988 producătorul Hubert Terheggen ascultă cele două cântece lansate de Fabian şi este plăcut impresionat,  astfel încât merge să o vadă pe aceasta cântând într-un local numit „Black Bottom”.  Odată cu încheierea recitalului acesta îi propune interpretei să reprezinte Luxemburg la Concursul Muzical Eurovision, în cadrul ediţiei cu numărul treizeci şi trei care s-a desfăşurat la Dublin.  Lara acceptă propunerea, iar la data de 30 aprilie interpretează în finala competiţiei piesa „Croire”;  în ierarhia finală a concursului Fabian s-a clasat pe locul patru, obţinând una dintre cele mai bune poziţii ale ţării din istoria participării la Eurovision,  iar trofeul a fost câştigat de Céline Dion pentru Elveţia.  Ulterior Lara avea să înregistreze cântecul în limba engleză – „Trust” – şi în germană – „Glaub” – iar aceste noi versiuni au fost comercializate în peste 600.000 de exemplare şi au ajutat-o să-şi consolideze cariera în Europa. 

În 1989 Fabian lansează cel de-al treilea disc single din cariera sa, care a fost compus de Jacques Cardona şi este intitulat „Je Sais”. Interpreta călătoreşte în Canada pentru a promova cântecul şi se îndrăgosteşte de această ţară, iar după ce îşi termină studiile se mută la Montreal.  Având doar 1.000 de dolari, Fabian începe să colaboreze cu producătorul Rick Allison (pe care îl întâlnise în Belgia) în vederea înregistrării primului său album de studio, cu care spera să se afirme în America de Nord;  în 1990 cei doi au pus bazele unei case de discuri proprii, numită ghita „Productions Clandestines”.  Primul album de studio al interpretei, intitulat Lara Fabian, a fost lansat în Canada în august 1991 şi a primit recenzii favorabile din partea criticilor de specialitate.  Conţinând zece piese dance-pop, materialul a fost apreciat pentru „inocenţa şi naivitatea” compoziţiilor şi s-a bucurat de succes comercial,  fiind vândut în peste 100.000 de exemplare în Canada. 

În timp ce piese precum „Le jour où tu partira”, „Les murs” sau „Qui pense à l'amour” o aduc în atenţia publicului canadian,  Fabian a concertat extensiv în stagiunea 1992–1993 pentru a-şi promova materialele discografice.  De asemenea, în anul 1991 Lara a colaborat cu compozitorul român Vladimir Cosma în vederea înregistrării piesei „Laisse-moi rêver”, care a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului La neige et le feu.  Răsplata prestaţiei muzicale de calitate a Larei Fabian a fost reprezentată de cele două nominalizări obţinute la premiile ADISQ în 1991 şi 1992, la categoria „Cel mai de succes cântăreţ francofon din Quebec”;  de asemenea, albumul Lara Fabian a primit o nominalizare la gala Felix (echivalentul canadian al premiilor Victoires de la musique). 

Succesul internaţional: «Carpe diem» şi «Pure» (1994 – 1998)
Mulţumită multitudinii de concerte susţinute la începutul anilor 1990 în Quebec, Lara Fabian devenise o cântăreaţă relativ cunoscută în regiune şi era adesea comparată cu Céline Dion. La începutul anului 1994 interpreta înregistrează alături de producătorul Rick Allison cel de-al doilea album de studio din cariera sa, intitulat Carpe Diem. Conţinând treisprezece cântece pop în limba franceză, discul s-a bucurat de succes comercial şi a primit discul de aur în Canada după doar trei săptămâni de la lansare.  În acelaşi timp cântece precum „Tu t'en vas”, „Si tu m'aimes” sau „Leïla” câştigau poziţii înalte în clasamentele de specialitate şi sporeau popularitatea discului Carpe Diem, care a fost vândut în peste 800.000 de exemplare pe plan mondial.  Graţie acestor realizări, Fabian este numită „Interpreta anului” şi primeşte trofeul pentru „Cel mai bun concert” în cadrul premiilor Félix din 1995.   primăvara anului 1996 compania Walt Disney o invită pe Fabian să înregistreze vocea Esmeraldei,  unul dintre personajele principale ale animaţiei Cocoşatul de la Notre-Dame, pentru versiunea în limba franceză a peliculei. De asemenea, Lara a imprimat şi cântecul „Que Dieu aide les exclus” pentru acest proiect, compoziţia fiind inclusă pe coloana sonoră canadiană a filmului.

În septembrie 1996 începe comercializarea celui de-al treilea album de studio semnat Fabian, intitulat Pure. Materialul conţine unsprezece cântece compuse de interpretă în compania lui Rick Allison,  iar cele mai cunoscute aveau să fie „Tout”, „Je t'aime” şi „La Différence”, ultima dintre acestea fiind numită „Imnul anti-homofobiei”.  După doar două săptămâni de la lansare, albumul Pure primeşte discul de platină în Canada, fapt care le stârneşte interesul reprezentanţilor casei de discuri Polydor, cu care Lara avea să semneze un contract de management la începutul anului 1997.

Mulţumită succesului obţinut de materialele sale discografice, Lara primeşte în stagiunea 1997–1998 opt nominalizări în cadrul premiilor ADISQ şi câştigă trofeul cel mare la categoria „Cântăreţul din Quebec cu cel mai mult succes în Canada”, iar Pure este numit „Cel mai popular album”. Începând cu ianuarie 1998 interpreta concertează extensiv în Europa, iar popularitatea sa a crescut rapid, ea apărând adesea în presa scrisă şi în emisiuni televizate. În luna februarie interpreta primeşte trofeul pentru „Revelaţia anului” în cadrul galei Victoires de la Musique, iar muzeul Grévin îi oferă o statuie de ceară.

Primul album în engleză şi materialul «Nue» (1999 – 2003)
Succesul fluctuant (2004 – 2007)
Revenirea în atenţia publicului (2008 – prezent)

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?